Karayolları Bölge Müdürlüğü, sorumluluğunda bulunan alanlarda daha önce yapmadığı çalışmaları uzun bir süre ziyaret vesilesiyle yaparken 11 Haziran’da gerçekleşecek ziyaret öncesi yapılan hızlı çalışmaların sadece özel zamanlarda yapılıyor olmasına vatandaşlar tepki gösterdi.

Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü, yetki alanında bulunan bölgelerin birçoğunu kaderine terkelerken özellikle Van-Erciş yolu boyunca uzanan dağınıklık, kirlilik ve bakımsızlık yıllardır devam ediyor. Kırık dökük ana arterler, kir içindeki köprülü kavşaklar, bakımsız refüjler defalarca gündeme gelmesine rağmen kurum ilgisiz bir tavır sergilerken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Van ziyareti öncesi Karayolları adeta seferberlik ilan etti. Şehrivan’ın da daha önce gündeme taşıdığı konularda harekete geçmeyen kurum, ziyaret duyurulur duyulmaz yol, kaldırım, refüj ve kavşaklarda büyük bir çalışma hareketliliği başlattı.

KARAYOLLARI KIŞ UYKUSUNDAN UYANDI!

Son dönemlerde yapılan kaldırım, yol ve prestij sokak çalışmaları gibi çalışmalar rağmen Van’da kirlilik ve bakımsızlık konusu geçtiğimiz aylarda da defalarca gündem oldu. Kentin kötü ve kirli görüntüsüne defalarca tepki yağarken şehir merkezinde faaliyet gösteren belediyeler artan tepkiler üzerine kış sonrası kent genelinde temizlik ve bakım çalışmaları başlattı. Hızlı bir çalışma ile şehir merkezindeki kirlilik giderildi fakat Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü yetki alanında bulunan alanlardaki çalışmalar bir türlü gerçekleşmedi. Geçtiğimiz yıllarda da gündem olan fakat kurumun dikkate almadığı bakımsızlık hususu tartışılırken Cumhurbaşkanının Van ziyareti ile birlikte kurum bir anda yetki sahasındaki alanlarda çalışma başlattı.

CUMHURBAŞKANININ GELMESİ HABERİ HAREKETE GEÇİRDİ

11 Haziran’da Van’a bir ziyaret düzenleyecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Van’da çeşitli ziyaret ve açılışlar gerçekleştiricek. Van programı geçtiğimiz günlerde netleşen Cumhurbaşkanı Erdoğan için kent genelinde siyasi ve bürokratik hazırlıklar sürerken en büyük hazırlığı ise birkaç yıldır pasif bir profil çizen Karayolları yapmaya başladı. Kentin dört bir yanında tüm araçları, personeli ile birlikte seferber olan kurum ve çalışanları kaldırımaları temizlemeye, refüjleri boyamaya, refüjlerde çim bakım ve çiçek ekimi yapmaya başladı. Bakımsız haliyle dikkat çeken alt geçitlerde de yenileme ve temizleme çalışmaları yapmaya başlayan kurumun yıllardır sergilediği tutumdan sonra yaptığı bakım ve onarıma vatandaşlardan hem destek hem eleştiri geldi.

VATANDAŞLAR: KEŞKE CUMHURBAŞKANIMIZ BİRKAÇ AYDA BİR VAN’A GELSE

Sosyal medya üzerinden temizlik ve bakım seferberliği ile ilgili fotoğraf ve videolar paylaşan vatandaşlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Van ziyareti öncesi başlayan çalışmalara değindi. “Keşke Cumhurbaşkanı Erdoğan birkaç ayda bir Van’a gelse” gibi söylemlerle kurumların bu tür zamanlarda harekete geçtiğine işaret eden vatandaşlar, bu ziyaretlerin olmadığı dönemlerdeki ilgisizliğe ise tepki gösterdi. Vatandaşlar Şehrivan’ın da birkaç gündeme aldığı alanlardaki bakımsız ve ilgisiz kaldırım ve refüjlerindeki topyekûn çalışmanın her dönem olması gerektiği yönünde yoğun bir mesaj paylaşımı yaptı.

EDREMİT TARAFI GÜLLÜK GÜLİSTANLIK TUŞBA TARAFI YIKIK DÖKÜK

Halihazırdaki yeni yerleşkesi Edremit’te bulunan Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü, sadece Edremit tarafında bakım ve onarıma önem verirken Erciş Yolu, Gürpınar Yolu, Özalp yolu gibi alanlarda ise vurdumduymaz bir tavır sergiliyor. Kentin önemli alanları olan Tuşba Belediyesi civarı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi girişi, Adliye ve İl Emniyet Müdürlüğü önü gibi alanlarda bakımsız, ilgisiz, kirli kaldırım ve refüjler tepki çekerken yapılan çağrılara rağmen bu alanlardaki ilgisizlik bir türlü bitmedi. Refüjlerdeki yeşil alanlar susuzluk ve bakımsızlıktan dolayı harabeye dönerken Cumhurbaşkanı ziyareti ile birlikte bu alanlarda da çim biçme ve benzeri çalışmalar başladı. Buna rağmen bu alanlardaki çalışmalar Edremit hattında olduğu gibi özenli ve düzenli yapılmazken üniversite kavşağındaki ve Sanayi bölgesindeki çalışmaların gelişi güzel bir şekilde yapıldığı gözlendi.

“BU BAKIMSIZLIK REVA GÖRÜLMEMELİ”

Tuşba ilçesi sınırlarında ikamet eden vatandaşlar bu alandaki ilgisizlikten dolayı sitem ederken, çoğu kaldırım ve refüjün birkaç yıl önce yenilenmesine rağmen harap halde olduğunu eleştirdi. Yapıldıktan sonra hiçbir bakımın yapılmadığı, temizliğin ihmal edildiği alanların Van açısından bir ayıp olduğuna işaret eden vatandaşlar, sadece kentin en çok görünen yüzü olan Edremit’e bakım yapmanın, bu alanı öncelemenin kente hakaret olduğunu söyledi. Şehrivan’a konuşan, Mahmut Balcı adlı vatandaş, “Cumhurbaşkanı ziyaretinde havalimanından merkeze doğru çıktığı için hep bu alanlara bakım yapılıyor. Tuşba ilçesi sanki üvey evlat. Kaldırımlardaki yeşil alanlar adeta toprak olmuş. Bazı alanlarda çimler var onlar da iki yıldır perişan haldeydi. Yeni yeni biçiliyor ama hiçbir estetiği kalmamış. Bu ilçeye bu bakımsızlık reva görülmemeli.” Dedi.

O ÇALIŞMALAR KİMSENİN DİKKATİNDEN KAÇMIYOR!

Karayolları 11. Bölgenin çalışmalarını değerlendiren Yunus Özdemir; “Hafta sonu Cumhurbaşkanı Van’a gelecek diye bu çalışmalar yapılıyor. Karayolları bölge müdürlüğünün bu çalışmalarını her zaman görmek istiyoruz. Daha 1 ay önce İpekyolu Caddesi çöpten geçilmiyordu. Bir haftadır Van’da seferberlik başlamış. Merkez içinde belediye ve bu caddelerde de karayolları çalışıyor. Her yeri didik didik temizliyorlar. Refüjler yapılıyor. Yollar yeniliyor. Şimdide göz girmeye çalışıyorlar. Bu kent bunları hak etmiyor. Herkes görsün ve duysun bu kadar temizlik ve yenileme kent için yapılmıyor.” Dedi.

DAHA ÖNCE NEREDEYDİLER?”

İpekyolu Caddesinde yılladır böyle bir temizliğin yapılmadığını ifade eden Şener A. “Cumartesi günü Van’a Cumhurbaşkanı gelecek diye bu çalışmalar yapılıyor. Birkaç hafta önce buralar yıkık dökük bir şekilde bekliyordu. Karayolundan bir tane araba bulmak zordu ama şimdi cadde onların arabalarından geçilmiyor. Her yerde çalışma var. Peki, bu çalışmalar neden sürekli hale getirilmiyor. Hepsi göz boyamaktan ibaret ve Cumhurbaşkanı da bunları görsün. Buraya gelen bölge müdürleri çalışmıyor. Yan gelip yatıyor ve kentte iktidar partisi gelince kalkıp çalışıyor.” Şeklinde konuştu. Havaalanı kavşağından başlayan çalışmaların devam ettiğini belirten vatandaşlardan M. Sait. K. “Van bir anda temizlik şehrine döndü. Siyasiler gelmeden bu şehir temizlenmiyor. Cumhurbaşkanı gelmeden önce neredeydiniz? Yani bu insanlar bu davranışı mı hak ediyor? Bu kadar sıkı çalışan bir karayolunu ilk defa görüyoruz. Müdür eskiden neredeydi ne yapıyordu.” diye ekledi. Şehrivan

 

Editör: TE Bilisim