Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşen 2022 yılını ilk Kabine toplantısı sona erdi. Erdoğan, toplantı sonrası yaptığı konuşmada memur ve emekli maaşlarına yapılacak zammı açıkladı. Erdoğan, memur maaşları için "Memurlarımızın ocak ayındaki yüzde 5'lik toplu sözleşme dönem zammını yüzde 2,5 artışla yüzde 7,5 olarak uygulama kararı aldık.

Böylece memurlarımızın maaş artış oranını yüzde 30,5'a çıkartarak onlara ilave bir destek sağlamış oluyoruz" dedi.Emekli maaşları için ise "Yeni düzenlemeye göre hiçbir emeklimiz 2 bin 500 liranın altında maaş almayacak. Temmuz ayında hem memurlarımızın hem emeklilerimizin maaşlarına yapılacak yüzde 7 toplu sözleşme artışına, şayet gerekiyorsa enflasyon farkı da ilave edilecektir" ifadelerini kullandı. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: "*Daha bugün 2021 yılı ihracat rakamlarını açıkladık. Geçtiğimiz yıl Türkiye ihracatın lokomotifi olduğu hızlı büyüme eğilimini sürdürmüştür.

MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERE KREDİ

*KOSGEB  destekleriyle ilgili bir müjdemizi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Nisan ayında mikro ve küçük işletmelere yönelik bir hızlı destek programı başlatmıştık. Bu programın kapsamını yeni mezun gençlerimizin istihdamını teşvik edecek şekilde genişletiyoruz. Son 12 aydaki çalışan sayısını koruyup, meslek lisesi veya üniversite mezunu gencimizi en az 12 ay boyunca istihdam etme taahhüdünde bulunan işletmelere 100 bin lira destek veriyoruz. Kadın istihdamında bu rakam 110 bin lirayı buluyor. Mikro işletmelerde 2 ve küçük işletmelerde 5 personele kadar uygulanacak bu destek rakamı faizsiz olarak 2 yıl sonra 24 ayda geri ödenecek. Amacımız bu programla 75 bin yeni meslek lisesi veya üniversite mezunu gencimizi istihdama dahil etmektir. İşletmelerimizi başvuruları bugün açılan bu programa katılmaya davet ediyoruz.

DÜZENLEMELER MECLİSE GELİYOR

*Kanuni düzenleme gerektiren hususlarla ilgili çalışmalarımızı tamamladık. TL için Hazine desteğine, ihracat ve imalat sanayi şirketleri için kurumlar vergisinde 1 puanlık indirim yapılmasına, bireysel emeklilik sistemindeki devlet katkısının yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkartılmasına, yatırım fonlarından elde edilen kâr paylarına istisna uygulanmasına, gelire endeskli senetlerin ihracına, tüm bunlara dair kanun değişikliği düzenlemeleri yarın Meclisin takdirine sunuluyor. *Ayrıca ülkemizde ve dünyada ham madde temininde tedarik zincirindeki aksaklıklar ve girdi fiyatlarındaki beklenmedik artışlar sebebiyle hazırlanan fiyat farkı çalışması da Meclisin takdirine sunulma aşamasındadır.

DOĞAL GAZ YARDIMI

*Vatandaşlarımıza yapılan kömür yardımlarının yeni yılla birlikte doğal gaz faturası desteği olarak da verilebileceğinin haberini sizlerle paylaşmak istiyorum.

ENFLASYONDAN DOLAYI ÜZÜNTÜLÜYÜZ *

Bugün 2021 yılı enflasyonumuz yüzde 36 olarak açıklandı. Her ne sebeple olursa olsun vatandaşlarımızın böyle bir tabloyla karşı karşıya kalmasından dolayı üzüntülüyüz. Enflasyonla en büyük mücadeleyi veren, enflasyonu en düşük seviyelere indirin yönetim biziz. Yüzde 6'lara kadar indirdiğimiz enflasyonun boynunu kırarak en kısa sürede tekrar tek haneli rakamlara geriletmekte kararlıyız.

MEMUR MAAŞLARINDA ZAM ORANI YÜZDE 30,5

*Yeni asgari ücretle işçilerimizin gelirlerinde enflasyon oranının çok üzerinde bir artışı gerçekleştirdik. Memurlarımızın maaşlarında temmuz-aralık ayı enflasyon farklı ve toplu sözleşme gereği olarak toplamda yüzde 28 oranında bir artış yapıldı. Bununla kalmadı. Memurlarımızın ocak ayındaki yüzde 5'lik toplu sözleşme dönem zammını yüzde 2,5 artışla yüzde 7,5 olarak uygulama kararı aldık. Böylece memurlarımızın maaş artış oranını yüzde 30,5'a çıkartarak onlara ilave bir destek sağlamış oluyoruz. Aile yardımları da çalışmayan eş için 521 lira, 6 yaşından küçük çocuklar için 115 lira, 6 yaşından büyük çocuklar için 57 lira olarak güncellenmiştir. Bu rakamlara memur maaşlarının asgari ücret kadarki kısmının gelir ve damga vergilerinden muaf tutulmasıyla ortaya çıkan ve 288 liraya kadar ulaşan artışları da ilave etmek gerekiyor.

EMEKLİ MAAŞLARINDA ALT SINIR 2 BİN 500 LİRA *Emeklilerimizin maaşlarında ise genel olarak enflasyon oranı kadar artış zaten yapıyoruz. Buna ilave olarak düşük maaş alan emeklilerimizle ilgili yeni bir alt sınır belirledik. Yeni düzenlemeye göre hiçbir emeklimiz 2 bin 500 liranın altında maaş almayacak. Böylece aylık geliri 1500 liradan başlayan 1 milyon 266 bin emeklimizin maaşlarını 2 bin 500 liraya yükseltmiş oluyoruz. Temmuz ayında hem memurlarımızın hem emeklilerimizin maaşlarına yapılacak yüzde 7 toplu sözleşme artışına, şayet gerekiyorsa enflasyon farkı da ilave edilecektir.

 

Editör: TE Bilisim