Toplantıya, yerine kayyum atanan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı, İl eşbaşkanları Fikret Doğan ve Handan Karakoyun'un yanı sıra il yöneticileri ve ilçe eşbaşkanları katıldı.

Toplantıda ilk konuşan Eşbaşkan Fikret Doğan, son yıllardır şiddeti arttırılan savaşa dikkati çekerek, bu durumunda toplumsal tahribata yol açtığını söyledi. AKP’nin 20 ülkeyi yönetemez hale geldiğini dile getiren Doğan, ülkede yaşanan krizlerin kaynağının Kürt Sorunu’nun onurlu bir şekilde çözülmemesi olduğunu söyledi. 

‘BARIŞ İSTEYENLERİN YARGILANDIĞI DAVA OLARAK GEÇECEK’

Valilik kararıyla kentte bin 955 gündür eylem ve etkinlik yasağının olduğunu belirten Doğan, ancak yasağın AKP ve yandaşlarını kapsamadığını dile getirdi. Partilerine dönük kapatma ve kumpas davaları üzerinde de duran Doğan, alınan kararların da hukuki değil siyasi olduğunu kaydederek, “Kumpas davası, barış isteyenlerin yargılandığı dava olarak tarihe geçecektir” diye konuştu.

‘TÜM TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILSIN’

Eşbaşkan Handan Karakoyun ise 2021 yılın her açıdan zor geçtiğini belirterek, “2021 yılı tüm hukuksuzlukların yaşandığı bir yıl oldu” dedi. Cezaevlerinde son süreçte yaşanan ölümlere dikkati çeken Karakoyun, ölümlerin yaşanmaması için tüm siyasi ve hasta tutukluların bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Partilerinde uygulanan eşbaşkanlık sistemine ilişkin konuşan Karakoyun, toplumun yarısının kadınlardan oluştuğunu belirterek, “Kadın özgür değilse toplum özgür değildir” dedi. HDP’nin seçimlerde kazandığı belediyelere atanan kayyumlara tepki gösteren Karakoyun, kayyumlarının belediyelere atanmasıyla birlikte öncelikli işlerinin kadın kurumlarını işlevsizleştirmek olduğuna vurgu yaptı. Yıl içerisinde kentte yürüttükleri kadın çalışmalarına da değinen Karakoyun, mevcut iktidarın kadın düşmanı olduğunu ve buna göre de politikalar yürüttüğüne işaret etti.

KALICI ÇÖZÜMLER BULUNSUN

Ülkedeki mülteci sorununa değinen Karakoyun, emperyal güçlerin bölgede yürüttükleri savaş sonucu insanların yurtlarından göç etmek zorunda kaldığını belirterek, bu süreçte en mağdur edilenin de kadın ve çocuklar olduğunu anımsattı. Geçtiğimiz günlerde İzmir’de 3 Suriyelinin yakılarak öldürülmesini hatırlatan Karakoyun, Türkiye’de mültecilere karşı nefret ve ırkçı saiklerin olduğunu belirtti. Mültecilerin uğrak yerlerinden birinin de Van olduğunu kaydeden Karakoyun, kışın zorlu geçtiği bölgede mültecilerin donarak yaşamını yitirdiğini ifade ederek, “Mülteci sorununa ilişkin kalıcı çözümlerin oluşturulması gerekir” dedi.

Ardından söz alan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı da belediyelere atanan kayyumlar üzerinde durdu. Kayyum politikalarına tepki gösteren Avcı, “Kayyumlar atanarak meclisler feshedildi. Hangi meclisle oy birliği doğrultusunda kararlar alıyorsunuz. Hangi toplum yararına bu kararlar alınıyor. Karanlık bir süreç yaşanıyor” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim