VanHaber - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Av. Ümit Dede, Demokratik Bölgeler Partisi’nden (DBP) 2014 yılında Hakkari Belediyesi Eşbaşkanlığı’na seçilen ve 23 Ağustos 2015’de yerine kayyum atanarak tutuklanan Dilek Hatipoğlu’nun çıplak arama ve darpa maruz kaldığını açıkladı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Dede, Hatipoğlu’nun Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nden Van T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildikten sonra burada çıplak aramaya maruz bırakıldığını açıkladı. Hatipoğlu’na 16 yıl 3 ay hapis cezası verildiğini de hatırlatan Dede, “Yüksek güvenlikli bir cezaevinden jandarmalar eşliğinde zırhlı araçlarla Van’a gelmesine rağmen Van T Tipi Kapalı Cezaevi girişinde ne yazık ki çıplak aramaya maruz kaldı” dedi.

Ahlaksızca tavır

Olayın 12 Şubat’ta yaşandığını aktaran Dede, söz konusu durumu “ahlaksızca tavır” olarak niteledi.

Dede, bugün cezaevinde Hatipoğlu ile yaptığı görüşmeye de değinerek, şunları söyledi: “Hatipoğlu’nun söylemi ile cezaevi girişinde gardiyanlarla karşılaştığı ilk anda çıplak arama yapılacağı söylenmiş. Hatipoğlu da, bu onursuz ve ahlaksız hareketi asla kabul etmeyeceğini söylemiştir. Çıplak aramaya rızasının olmadığını ifade etmiştir. Bu söyleminin ardından 3 gardiyan tarafından kameralar açısından görülmeyen bir kör noktada ağır bir  şekilde darp edilerek ve zorla tüm kıyafetleri çıkarılarak çıplak aramaya maruz bırakılmıştır.”

Editör: TE Bilisim