VanHaber - Gazeteci Adil Harmancı’nın 2011 yılında yazdığı “Delirtilmiş Toplumda ‘Deli Fedile” isimli öykü kitabının ikinci cildi, “Fedile II” adıyla Sitav Yayınları arasında çıktı.

Fedile II kitabı da tıpkı Delirtilmiş Toplumda ‘deli Fedile’ kitabında olduğu gibi, aslen Siirt Eruh Bozatlı köyü doğumlu olan ve halen Van’da yaşayan 78 yaşındaki Fedile Kayar’ın yaşamını konu alıyor. Öyle bir yaşam ki berdel, beşik kertmesi, erken yaşta zor evlilik, kuma, tecavüz, gayrı meşru çocuk, akıl hastanesi, şiddet, sokak yaşamı, kısacası kötüden yana ne ararsanız var!

İlk kitap Kayar’ın 1942-2011 yılı arasındaki yaşam hikayesini ibretlik bir şekilde gözler önüne sererken, Fedile II’de de yine Kayar’ın 2011-2020 yılları arasında yaşadıkları, toplumla ilişkileri, onun toplumla, toplumun onunla kurduğu bağ hem psikolojik hem de sosyolojik yönleriyle irdeleniyor.

Fedile II’deki bir başka farklılık ise, okumayanlar için ilk kitabın da güncellenmiş hali var ve Fedile’nin gençlik fotoğrafları sayfaları süsülüyor.

Çocukluğundan itibaren sanki bir macera kadını olmaya adaymış gibi Kayar ikinci kitapta da zor günler yaşıyor, ama toplum tarafından tanındıkça saygı da sevgi de görüyor.

Fedile Kayar, Erek Mahallesindeki evinde iki oğluyla birlikte yaşıyor, kitapta anlatıldığı gibi belki üçüncü bir kitabın konusu olaylar yaşayacak, bilemiyoruz.

Fedile II, bu yönüyle gerçek bir hayat hikayesi, üstelik kahramanı halen yaşayan bir hayat hikayesi; akıllı bir kadını nasıl deli ettiğimizin hikayesi.

Yazar, ikinci kitapta hemen hemen ‘deli’ sözcüğünü kullanmıyor Fedile için, ‘çünkü o bizden akıllı’ diyor. Bir de hikâyenin kahramanı Fedile’nin bir ricası var kendisinden; “Beni yazacaksan sakın ‘deli’ diye yazma”  

Önsözünü Toros Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sosyolog Prof. Dr. Ahmet Özer’in yazdığı Fedile II kitabı, 140 sayfadan oluşuyor.

Olayların ve diyalogların fazla boğdurulmadan ve abartıya kaçmadan sade bir dille, tamamen tanıklıklar çerçevesinde anlatıldığı Fedile II, bir solukta severek okuyacağınız bir kitap.

Kadına yönelik şiddetin de kadına yönelik adaletli tutumun da örnekleriyle yer aldığı Fedile II, kaynak niteliğinde bir kitap. Hikâye ise, filmlere konu olacak bir hikâye.

Fedile II, Sitav Yayınevinden ve 0531 378 6952 nolu telefondan talep edilebilir.

Şimdiden iyi okumalar.

Editör: TE Bilisim