Hakkari Valiliği'nin "huzur ortamı sağlandı" şeklinde propagandasını yaptığı Cilo Sat Dağları ve Sat Buzul Gölleri'ni ziyaret etmek isteyenlerden "izin belgesi" isteniyor. 

Cumhurbaşkanı kararıyla 26 Eylül 2020'de "Milli Park" ilan edilen ve 3 bin 400 rakımıyla bölgenin en yüksek ikinci dağı olan Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki Cilo Sat Dağları ve Sat Buzul Gölleri'ni girişler halen yasak. Hakkari Valiliği ve Yüksekova Kaymakamlığı tarafından sık sık "huzur ortamı sağlandı" ve "gelin görün" söylemleriyle propagandası yapılan gölleri ziyaret etmek isteyenlerden "izin belgesi" isteniyor. 

'İZNİ' OLANLAR GEZEBİLİYOR

Bölgeyi ziyaret etmek isteyenler, askeri kontrol noktasında kimlik kontrolünden geçiriliyor. Askerler, burada ziyaretçilere "izin belgesi"nin olup olmadığını soruyor. Askerler, belgesi olmayanları "yasak" gerekçesiyle engellerken, belgesi olanların geçişlerine ise, izinlerini ilgili kurumdan teyit ettikten sonra izin veriyor. 

Uzun bir bekleyişin ardından izin verilen ziyaretçiler, bu kez de Keprê ve Bêsêvê yollarında korucular tarafından kurulan noktada benzer uygulamaya maruz kalıyor. Ziyaretçiler, buradan da izin çıkması halinde gölleri ziyaret edebiliyor. Ziyaretçiler ayrıca göllerin bulunduğu yere kadar korucular tarafından takip ediliyor. 

FESTİVALDEN GERİYE ÇÖP YIĞINI KALDI

Geçtiğimiz günlerde valilik ve kaymakamlık ortaklığıyla "Hakkari'de hayat var" sloganıyla burada düzenlenen 4'üncü Cilo Festivali'ne katılmak isteyenler de "izne" tabi tutuldu. Festivale, kentte AKP-MHP'ye yakınlığıyla bilinen kurum çalışanları, sporcular, memurlar ve hükümet yanlısı gazeteciler katıldı. Festival sonrası ise, küresel ısınmadan kaynaklı erimenin yaşandığı gölün etrafında çöp yığınları kaldı. Kamp yapılan alanlarda bırakılan pet şişe gibi çöpler toplanmadı.  

TAHRİBAT

Öte yandan göllerin bulunduğu alan "güvenlik" gerekçesiyle yapılan yollar nedeniyle tahrip ediliyor. "Güvenlik" yolları ve askeri kuleler için şimdiye kadar yüzlerce ağaç kesildi. 

Editör: TE Bilisim