‘Soruşturma iddiası doğruysa, cezaevlerinde halay çekmek için hangi diller için serbest hangi diller için yasaklanmıştır?’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, cezaevinde Kürtçe şarkı gerekçe gösterilerek soruşturma başlatılan Leyla Güven ve 8 tutuklu kadın hakkında Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından cevaplandırılması için soru önergesi verdi.

Soruşturma tutunağında ”anlaşılmayan bir dilde sözlü halay çektiler” ifadeleri yer aldı. Gergrelioğlu, ‘Kürtçe neden hala bir türlü anlaşılamamaktadır?’ diye sordu.

Soru önergesinde şunlar yer aldı:

Leyla Güven ve 8 kadın mahpus hakkında Kürtçe şarkı gerekçesiyle soruşturma başlatıldığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa hangi gerekçe ile soruşturma açılmıştır?

Soruşturma iddiası doğruysa, cezaevlerinde halay çekmek için hangi diller için serbest hangi diller için yasaklanmıştır?

Kürtçe halay yasaksa bu mantıkla halay başı olmak örgüt yöneticiliği kapsamına alınacak mıdır? Bu kapsamda herhangi bir yasal çalışma var mıdır?

Kürtçe şarkı için anlaşılmayan bir dil ifadesi kullanıldığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa,yüz yıllardır bu coğrafyada konuşulan kadim bir dil olan Kürtçe neden hala bir türlü anlaşılamamaktadır?

Editör: TE Bilisim