Yeteri kadar güvenlik önleminin alınmadığı restorasyon çalışmasında yaşanan göçük nedeniyle 11 yaşındaki bir çocuk hayatını kaybederken 4 kişi de yaralanmıştı.

Olayın yaşandığı bölgede yüklenici firmanın hiçbir güvenlik önlemi almadığını söyleyen görgü tanıkları, ‘’ Restorasyonu yapılan yapının etrafında yeteri kadar güvenlik önlemi alınmamıştı’’ dediler.

‘’Suçlu Yüklenici Firma ve Büyükşehir Belediyesidir’’

Van’da dün 1 çocuğun ölümüne ve 4 kişinin de yaralanmasına neden olan acı olayın ardından görgü tanıkları yaşananları anlattı.  Güvenlik gerekçesiyle ismini vermek istemeyen bir görgü tanığı, “Restorasyonu yapılan yapının etrafında hiçbir güvenlik önlemi alınmamıştı. Olay gözümün önünde oldu. Dün işçilerin hepsi göçüğün olduğu alanda çalışıyordu. Olaydan bir önceki gün restorasyon yapılan alanda brandalar çekilmişti. Fakat her nedense olayın yaşandığı gün yani dün brandalar kaldırılmıştı ve çocuklar istediği gibi inşaat alanının içine girip çıkıyordu. Yani bu kazanın sorumlusu yeteri kadar güvenlik önlemi almayan yüklenici firma ile bu çalışmaları denetlemeyen Van Büyükşehir Belediyesi'dir. Olayın yaşandığı gün Restorasyonun yapılan alanın hemen yanında bir kahve var ve kahvede en az 20-30 kişi vardı. Eğer güvenlik önlemi alınsaydı bu kahvenin de boşaltılıp kapatılması gerekirdi. Kayyum açıklama yapıp güvenlik önlemi aldığını söylüyor, madem öyle o kahve niye boşaltılmadı ve neden alanın etrafı güvenlik şeridi veya brandayla çevrilmedi” dedi.

‘’Şuana Kadar Herhangi Bir Yetkili Gelmedi’’

Başka bir görgü tanığı ise, ‘’Olayın yaşandığı saatten beri kayyum veya herhangi bir yetkilinin olay yerinde incelemelerde bulunmadı. Çalışmanın yapıldığı zaman güvenlik önlemi adına hiçbir şey yoktu. Şuan enaz 30 esnaf var burada. Hangisine sorarsanız benim dediklerimin aynısını söyleyecektir. Yeni binanın restorasyonu başlamadan önce binanın tamamen yıkılacağını söylediler. Ardından aralarında nasıl bir olay döndüyse binayı restore etmeye karar verdiler’’ dedi.  

‘’Yaşanan Olayda Güvenlik Zafiyeti Var’’

Görgü tanığı başka bir esnaf ise şunları söyledi, “Ne Restorasyonu yapan firma yeteri kadar güvenlik önlemi almıştı nede Van Büyükşehir Belediyesi yeteri kadar işi yapan firmayı denetliyor. Eğer restorasyon yapılan binanın etrafı barikatla çevrilseydi çocuklar zaten inşaat alanının içine giremezdi. Yetkililerin dediği gibi güvenlik önlemi alınmamıştı. Herhangi bir tabela yada uyaran bir kişi de yoktu. Yeni bugün ve şu saatlerde restorasyon yapılan binanın etrafında güvenlik şeridi çekildi ve etrafı brandayla kapatıldı” şeklinde konuştu. 

 

Kaynak : Bisesvan

Editör: TE Bilisim