Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde hayvancılıkla uğraşan köylülerin hayvanlarını otlattıkları meralar, ocak ayında Ceylanpınar Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) verildi. Meralara giren hayvanların TİGEM tarafından gözaltında tutulmasına köylüler tepkili.

'BUGÜN 500, YARIN GELİRSEN BİN OLUR'

Gazete Duvar'a konuşan Ceylanpınar Karataş Köyü Muhtarı Mehmet Karataş, TİGEM'in meralara el koymasıyla hem hayvancılığın biteceğini hem topraklarını bırakıp göç etmek zorunda kalacaklarını söyledi. Karataş gözaltındaki koyunların da açlık, susuzluk ve soğuktan öldüğünü ifade etti. Şu an en az 82 koyunun gözaltında olduğunu kaydeden Karataş, "Benim iki koyunum gözaltında. Bir tane yeni doğum yapan koyunum gözaltına alındı. Yeni doğum yapan koyun yavrusundan, yavru anadan ayrı kalır mı hiç? Gittim koyunu istedim, benden 500 lira para istediler. Yarın sabah gelirsen bin lira olur dediler. Mecbur 500 lira verip aldım koyunu. Yani parasını verirsen koyunu alıyorsun ama istedikleri paralar koyunun ederini geçiyor. Kimse koyununu alamıyor” dedi.

'DEĞERİNİN ALTINDA FİYAT VERİLİYOR'

Karataş, bu süreçte herkesin hayvanını elden çıkarmaya çalıştığını, bu durum çevre illerde de bilindiği için hayvanlara değerinin çok altında fiyat verildiğini söyledi. Muhtar Mehmet Karataş, köylünün hepsinin yem satan yerlere büyük miktarda borcu olduğuna dikkat çekerek, önümüzdeki günlerde yem satıcılarının da köylünün kapısını çalacağını ve köylülerle yem satıcıları arasında bir gerginliğin patlak vereceğinin altını çizdi.

'HAYVANLAR MAL KAPSAMINDAN ÇIKARILMALI'

Türkiye’de çok uzun zamandan beri hayvanlara yönelik garip uygulamaların olduğunu söyleyen Hayvanları Koruma, Kurtarma ve Yaşatma Derneği (HAYKUR-DER) Başkanı Erman Paçalı, Türkiye’de sorunun hayvanın mal olarak görülmesi ile başladığını vurguladı. Bu sorunu Hayvan Hakları Yasası’nda da dile getirdiklerini belirten Paçalı, “Yani siz bir hayvan sahibiyseniz ve biri sizin sahibi olduğunuz hayvana zarar verdiyse TCK'ye göre mala zarar verme suçu oluşmuş oluyor. Her şeyden önce hayvanlar mal kapsamından çıkarılmalı. Gümrükte hayvanlar kafeslerde bekletilip, açlık, susuzluk, soğuktan ölüyorlar. Ceylanpınar'da yaşanan benzer durum” dedi.

'CEYLANPINAR'DA YAŞAM HAKKI İHLALİ VAR'

Ceylanpınar’daki durumun bir süredir takipçisi olduklarını söyleyen Paçalı, CHP Milletvekili Mahmut Tanal’ın koyunların gözaltına alınmasını Meclis’e taşımasını hatırlatarak olayın takipçisi olacaklarını belirtti. Koyunların gözaltına alınmasına “Olacak şey değil” diye tepki gösteren Paçalı, canlının doğuştan hakkı olan yaşam hakkı ihlali olduğunun altını çizerek, “Öncelikle devlet vatandaşın arazisini elinden almış. Diğer boyutuyla hayvanı alıyor, aldığı hayvanı ücret karşılığı geri veriyor. Devlet koruması gereken cana bakamayarak, koruyamayarak ölümüne de neden oluyor yani can güvenliğini, yaşam hakkını gasp etmiş oluyor. Bu kabul edilir bir durum değil, olayın sonuna kadar takipçisi olacağız” diye konuştu. '

HAYVANLARIN SÖMÜRÜLMESİNİ DE DOĞRU BULMUYORUZ'

Hayvan Hakları Federasyonu’ndan (HAYTAP) Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan da Erman Paçalı gibi hayvanların yasada canlı değil de mal olarak görüldüğüne dikkat çekerek, “Hayvanların alıkonulması yasada hayvanın mal olarak görülmesi ile alakalı. Bu statüye karşıyız ve yasada mal statüsünden çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz. Hayvanların mülkünü, etinin, sütünün sömürülmesini de doğru bulmuyoruz. Ceylanpınar'da tabii ki hayvanın alıkonulması doğru değil ama devlet alıkoymuşsa bu hayvanın refahını sağlamak zorunda. Hayvanların bulundukları şartlardan ölmesi kabul edilir durum değil” ifadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilisim