Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı kırsal Yurtbaşı (Şêxan) Mahallesi’nde yapılmak istenen mermer ocağı için dozerle ahırları yıkılan yurttaşlar, ahırların yeniden yapılmasını istedi. Şirketin köylerine girmesini istemediğini belirten Sehernaz Yüce, yıkılan ahırların altında çok sayıda tavuğunun öldüğünü söyledi. 

NASIL GEÇİNECEĞİZ? Ahırların yıkıldığı gün eşinin darp edildiğini ifade eden Yüce, “Köyümüzü elimizden alsalar nereye gideceğiz? Ahırın içinde olan eşyalarımızı dışarıya attılar. Çocuklarımızı darp ettiler. Yakın zamanda akciğer ameliyatı oldum. Köye gaz bombası attıkları zaman çok etkilendim, nefes alamadım. Eşim hasta olduğu çalışmıyor ve tek geçim kaynağımız hayvancılık. Şimdi o da elimizden giderse nasıl geçineceğiz? Yıkılan ahırlarımızın tekrar yapılmasını istiyoruz” dedi. 

TEK GEÇİM KAYNAĞI  Ahırların yıkıldığı yerin dedelerinden kaldığını dile getiren Haşem Bilek, kendilerine yapılanı zulüm olarak değerlendirdi. Hayvancılığın tek geçim kaynağı olduğunu dile getiren Bilek, “Ahırlarımızın yıkılmasıyla perişan olduk. Her yıl bu sezonda çobanlık yapıyorum. Çobanlıktan kazandığımız parayla ev yaptık ama onlar gelip yıktı. Elimizde kalan 20 hayvanla geçimimizi sağlıyoruz.  Buralarda artık hayvanlarımıza yer kalmadı. Bize yapılanlar zulümdür. Köyde de artık yerimiz yok. Burada bir ahırımız vardı onu da yıktılar” diye konuştu. ‘

AHIRLARIMIZ YAPILSIN’ Ahırları olmadığı için hayvanlarını açık havada beklettiğini söyleyen Hadi Yüce ise güneşte kalan hayvanların hastalık kapma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Yüce, “Yaz aylarını atlatsak bile kışın bizi zorlu bir süreç bekliyor. Koyunlarımız için ahırları yeniden yapmak zorunda kalacağız. İsteğimiz yıkılan ahırlarımızın tekrar yapılmasıdır” ifadelerini kullandı.(Van/MA)

 

Editör: TE Bilisim