HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş'ın da arasında bulunduğu 13 HDP milletvekiline ait dokunulmazlık dosyaları, Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Tezkereleri, Meclis Başkanlığınca "Gelen Kağıtlar" listesinde yayımlanarak Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona havale edildi.

Beştaş'ın yanı sıra fezlekeleri Karma Komisyona sevk edilen milletvekilleri şöyle: HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, HDP Van Milletvekili Tayip Temel, HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, HDP Muş Milletvekili Mensur Işık, HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü, HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, HDP Van Milletvekili Sezai Temelli. Gelen fezlekeler arasında Mensur Işık ile Dirayet Dilan Taşdemir'in ikişer dosyası bulunuyor.

13 VEKİL HAKKINDA 16 DOSYA

23 Kasım tarihinde ise, 13 milletvekili hakkındaki 16 dokunulmazlık dosyası, Anayasa-Adalet Karma Komisyonu'na sevk edilmişti. HDP'nin Eş Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Pervin Buldan'a ait 2, Van Milletvekili Murat Sarısaç'a ait 3 ve Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, Tunceli Milletvekili Alican Önlü, Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Van Milletvekili Sezai Temelli, Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Batman Milletvekili Feleknas Uca, Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan ile Siirt Milletvekili Sıdık Taş ve Demokratik Bölgeler Partisi Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz'e ait 1'er dokunulmazlık dosyası TBMM'ye ulaşmıştı.

900'ÜN ÜZERİNDE 'DOKUNULMAZLIK FEZLEKESİ'

Hakkında kapatma davası açılan HDP, 24 Haziran seçimlerinde 67 milletvekili çıkardı ve parlamentonun üçüncü siyasi parti grubu oldu. Seçimden sonra Erkan Baş ve Barış Atay partiden ayrılarak Türkiye İşçi Partisi'ne katıldı. Saliha Aydeniz ise Demokratik Bölgeler Partisi Genel Başkanı olarak HDP'den ayrıldı.

Milletvekilleri Selçuk Mızraklı, Ayhan Bilgen ve Bedia Özgökçe ise 31 Mart 2019'daki yerel seçimlerinde belediye başkan adayı olunca istifa etti. Geçen yıl Haziran ayında ise haklarındaki kesinleşmiş yargı kararının okunması ile Leyla Güven ve Musa Farisoğulları'nın milletvekillikleri düşürüldü. Mardin Milletvekili Tuma Çelik ise hakkındaki cinsel taciz iddiaları nedeniyle partiden ihraç edilirken, yine Mensur Işık disipline sevk edilince, partiden istifa etti. İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da partiden istifa eden isimler arasında yer aldı. İstifa, milletvekilliğinin düşürülmesi, adaylıklar nedeniyle milletvekili sayısı 55'e düşen HDP hakkında son olarak kapatma davası açıldı. TBMM'de 900'ün üzerinde dokunulmazlık fezlekesi bulunan bazı HDP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması gündeme getirildi. TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu'nun, Nisan 2021'den bu yana dokunulmazlık fezlekelerini de gündeme aldığı biliniyor.

 

Editör: TE Bilisim