Yüksek Seçim Kurulu'nun 31 Mart 2019'da yapılan yerel seçimlerin ardından yayınladığı resmi verilerek göre Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyeleri ile birlikte toplamda bin 230 meclis üyesi ile 57 belediyeyi yönetmeye hak kazandı.

6 belediye başkanına, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) gerekçe gösterilerek mazbataları verilmedi. Seçimin ardından 19 Ağustos 2019'de HDP'nin kazandığı 3 büyükşehir belediyesi olan Diyarbakır, Van ve Mardin'e kayyım ataması yapıldı, belediye başkanları görevden uzaklaştırıldı, daha sonra da devamı geldi.

Bu dönemde toplamda 38 belediye başkanı tutuklandı. Belediye başkanlarının çoğunluğu tahliye edilirken 6 belediye eşbaşkanı hala tutuklu bulunuyor.

EN ÇOK SORULAN SORU: NEDEN KAYYIM ATANMADI?

HDP’nin kazandığı ancak kayyım atanmayan Şırnak Silopi, Şırnak Balveren (Belde), Ağrı Patnos, Adıyaman Kömür (Belde), Erzurum Karaçoban ve Diyarbakır Çınar ilçe belediyeleri bulunuyor.

Kayyım atanmayan bu 6 belediyeden Çınar'ın eşbaşkanları Bedri Kaya ve Salime Fidan ile görüştük. Kendilerine en çok sorulan şey olduğunu söyledikleri "Neden buraya kayyım atanmadı?" sorusunu bir de biz sorduk.

NUFÜSUN ÇOĞUNLUĞU KÖYLERDE

HDP'nin "Kürdistani Seçim İttifakı" altında Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T) adayı ile girdiği seçimde Bedri Kaya ve Necla Tamriş belediyeyi yönetmeye hak kazandı. Haziran 2021'de eşbaşkan olan Necla Tamriş görevden uzaklaştırıldı. Yerine ise HDP'li Salime Fidan getirildi. Diyarbakır Merkez'e yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunan Çınar'ın 77 bin 112 olan nüfusunun sadece 14 bin kadarı ilçe merkezinde yaşıyor. Bin 990 kilometre karelik alanı ile Diyarbakır'ın en büyük yüz ölçüme sahip ilçesi olan Çınar'da nüfusun büyük bölümü mahalle ve köylerde ikamet ediyor.

'SEMBOLİK OLARAK MI BIRAKILDIK BİLMİYORUM'

Bizi sıcak bir "merhaba" ile karşılayan Belediye Eşbaşkanı Bedri Kaya'ya "Sayın başkan size eminim çok soruluyordur biz de soralım neden size kayyım atanmadı" diye sorunca, "Önce bir tur atayım ardından da biraz soluklanayım bu sorunun cevabını öyle vereyim" diyor, öyle de yapıyor: "Buraya niye kayyım atamadılar? Dünyada en nefret ettiğim soru bu. Bizi de alabilirler. Adil bir ülkede yaşıyorsak almamaları gerekir ama alabilirler yapacak bir şey yoktur. Bakın Bedri Kaya olarak söylüyorum; Bugüne kadar hiçbir idari soruşturma geçirmemiş, siyasi soruşturma geçirmemişim. Geçirmediğim için belki devletin gözünde, yasaların gözünde suç işlemiş insan sayılıyorum. Ondan mıdır yoksa sembolik olarak kalsın diye midir, bilmiyorum. Onlara sormak lazım. Neden 6 belediye bıraktınız diye... Bu soruya haddinden fazla kızmaya başladım. Siz de sorunca önce bir tur atmak istedim. Bakın, bize hizmet sorulsun. Biz en uçtaki köyden başladık sondaki köye kadar hizmet götürdük. Arada hangi seçmenin köyü var diye bakmadık. Bir kişi seçildiği andan itibaren siyasi platformdan çıkıp hizmet platformuna girmesi gerekir. Biz de onu yapmaya çalıştık..."

'EKSİK KALDIK'

"Belediyede daha fazla Kürtçe olması gerektiği" eleştirilerini sorduğumuzda ise Kaya'nın cevabı şöyle oluyor: "Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi olarak ilk kez bir belediye yönetiyoruz. Bazı eksiklerimiz var. Yerel yönetimlerin işleyişinden kaynaklı acemiliğimiz var. Biraz da tedirginliğimizden ötürü diyebilirim. Eksik mi eksik. Bu eksiği gidermek için çalışacağız."

Eşbaşkan Bedri Kaya'ya personel maaşlarına yapılan zamları sorduğumuzda ise Genel İş Sendikası Diyarbakır Şubesi ile TİS'i yenilediklerini öğreniyoruz. Ücretlerde yüzde 30 civarında iyileştirme yapıldığı bilgisini paylaşan Kaya, "Türkiye koşullarına baktığımızda verdiğimiz ücretler de maalesef çok az. Fakat eldeki en kıt imkanlara rağmen işçilerin haklarını vermeye özen gösterdik. Belediyemizde bugün itibari ile asgari ücret alan işçi bulunmuyor. 114 personelimiz var. En düşük işçi maaşı 5 bin 200 TL, en yükseği ise 7 bin 800 TL. İşçiler ayrıca yılda dört ikramiye alıyor... Az önce de dediğim gibi bu rakamlar Türkiye koşullarında az ama eldeki imkanlar ile işçilerin haklarını ödemeye çalışıyoruz" diyor.

'AMAÇ İŞSİZLİĞE ÇARE'

Kadın ve Aile Müdürlüğü ile kadınlara hizmet götürmeye özen gösterdiklerini dile getiren Eşbaşkan Salime Fidan ise müdürlük bünyesinde kurulan birimler ile kadınları sosyal yaşama daha fazla dahil etmenin yöntemlerini geliştirdiklerini anlattı: "Belediyeye ait olan eski bir soğuk hava deposunu tekstil işverenlerine uygun bir fiyata kiraya verdiklerini dile getiren Fidan, "Amacımız ilçemizde işsizliği azaltmasını sağlamaktı. Burada onlarca kadın işe başladı. İşverenlere de burayı tek bir şartla verdik; Kadın sayısının daha fazla olması. Buradan sizin aracılığınız ile diğer işverenlere de seslenelim. İlçemizde kadınların iş yaşamına dahil olması ve işsizliğe çözüm amaçlı gelip iş yeri açabilirler. Biz belediye olarak şartlar sağlandığı takdirde destek vermeye çalışacağız."

Gazete Duvar

Editör: TE Bilisim