VanHaber - Yeni seçilen HDP Van İl Eş Başkanları, kentte faaliyet yürüten yerel ve ulusal basının temsilcileriyle bir araya geldi. Eş Başkanlar, cezaevlerinde 61 gündür süren açlık grevleri, kayyum atamaları, kentteki mülteci hareketliliği gibi konulara dikkat çektiler.

Geçtiğimiz günlerde HDP Van İl kongresinin gerçekleşmesi ardından yönetimi devralan yeni il eş başkanları Handan Karakoyun ve Fikret Doğan, Elit Word otelinin toplantı salonunda ulusal ve yerel basınla bir araya gelerek, kentteki önemli konular değerlendirildi. Yapılan değerlendirmelerde Van’ın kronikleşmiş çevre yolu, pandemi nedeniyle uzun zamandır kapalı durumda olan Kapıköy Sınır Kapısı, yıllardır çözüme kavuşmayan mülteci sorunu, ekonomik krizin yarattığı yoksulluk ve işsizlik konularının yanı sıra daha birçok konuya ilişkin bilgi paylaşımı yapıldı.

Konuya ilgili görüşlerini aktaran HDP Van İl Eş Başkanı Fikret Doğan, “Parkomat ve trafik sorunu da kentteki en önemli sorunlardan biridir.” Dedi. Daha sonra Van’daki yoksulluğun 360 binin üzerinde olduğunu belirten HDP Van İl Eş Başkanı Handan Karakoyun, “Resmi olan bu veri maalesef eksiktir. Bu eksik veri bile yüzbinlerce kişinin hangi koşullarda yaşadığını göstermektedir.” Cümlelerini kullandı.

“İŞSİZLİK VE YOKSULLAŞMA HİÇBİR DÖNEMDE GÖRÜLMEMİŞ BİR BOYUTTA ULAŞMIŞTIR”

HDP Van İl Eş Başkanı Fikret Doğan, “Değerli arkadaşlar HDP İl örgütü olarak yönetimi bir önceki yönetimden devraldık. Biz de önceki arkadaşlarımız gibi kentimizin bütün sorunlarıyla ilgilenip çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ülkemizde uzun bir zamandır devam eden siyasa, ekonomik ve toplumsal krizler var. Halkımızla bir araya gelmemizin engellenmesi Türkiye’nin demokratikleşmesi ve toplumsal barışın sağlanmasında büyük bir sorundur. HDP’ye yönelik yapılan uygulamalar halkımızı da etkilemektedir. Öte yandan işsizlik ve yoksullaşma hiçbir dönemde görülmemiş bir boyutta ulaşmıştır. Özellikle eğitim, sağlık, kadın ve gençlere ayrılması gerekken bütçe maalesef farklı yerlere harcanmaktadır.Pandemi salgını nedeniyle birçok iş yerlerinin devlet desteği bulamadığı için kapanması ile birçok yurttaş işsiz kalmış ve evine ekmek götüremez hale gelmiştir. Bir yıldır yaşanılan pandemi süreci halk tarafından zor şartlar altında devam edilmektedir.” Dedi.

BASIN İÇİN ÖZGÜRLÜKTEN SÖZ EDİLEMEZ!

Cümlelerini sürdüren Başkan Doğan, “Basına yönelik ifade özgürlüğünün kalmaması, basın kartlarının keyfi sebeplerle iptal edildiği ve birçok gazetecinin ceza evinde suçsuz bir şekilde tutulduğu bir dönemden geçiyoruz. Ancak tüm bu koşullar altında dahi birçok gazetecinin işini yapmaya çalıştığını biliyoruz. Türkiye dünyada Çin’den sonra en çok gazetecinin tutuklandığı bir ülke haline geldi. Daha birkaç ay önce Van’da 4 tane basın mensubu tutuklandı. Bir diğer konu,cezaevindeki açlık grevleri de kaygı verici bir hal almıştır. Adalet Bakanlığı gerekli talepleri karşılayıp ve bu taleplere cevap bulması elzemdir. Bu konudaki sorunları sizlere aktarmaya devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı.

VAN’IN SORUNU ÇOK!

Van’daki sorunlara ilişkin konuşan Doğan, Park AVM başta olmak üzere daha birçok sorunun aceleye getirildiğine değinerek şunları aktardı: “Açılan ve ardından kapatılan AVM şuan şehri işgal etmektedir. Kimsenin bu konuda sorumluluk almak istemedi. Bir sonraki konu ise Van çevre yolu, HDP döneminde hiçbir yerde uygulanmayan 18. Madde kanunu uygulanmaya başlandı. Belediye ve halk karşı karşıya getirildi. Kente dair bütün projeler iptal edilerek rant alanına çevrildi. Öte yandan bankomat ve trafik sorunu da kentteki en önemli sorunlardan biridir. Kentin caddesi ve sokağına park edilen araçlardan adeta haraç alınmaktadır. Ayrıca Parkomat personeli olarak çalışan emekçilerin sigortasız çalıştırıldığı ve asgari ücretin altında bir maaş verildiğini de belirtmek isterim. Bir de kentin otopark sorununu çözmeye yönelik Bekir Kaya döneminde yapılan çok katlı otopark, iş merkezine dönüştürülmüştür. Kentteki trafik sorunu baş göstermişken otoparkın iş merkezine dönüştürülmesi hangi aklın ürünüdür.” Diye ekledi.

“MÜLTECİ SORUNU BİRÇOK SONUNU BERABERİNDE GETİRİYOR”

Konuya ilişkin konuşan HDP Van İl Eş BaşkanıHandan Karakoyun ise kentteki sorunlara değinerek şunları söyledi: “Kentin en önemli sorunların başında gelen mülteci sorunu, savaş ve yoksulluktan kaçarak Avrupa’ya geçmeye çalışan birçok mülteci ne yazık ki Van’da donarak ya da boğularak hayatlarını kaybetmektedirler. Sınırı bir şekilde geçenler ise açlık ve yurtsuzlukla mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Her yıl binlerce insan kendi ülkelerden kaçarak Türkiye üzerinden farklı ülkelere geçmeye çalıştıklarında ise birçok sorunu da beraberinde getiriyorlar. Van Gölü’nde batan gemiyle hayatlarını kaybeden mülteci ölümlerine şahit olduk. İl göç idaresinin bu konudaki çalışmalarını da yakından takip ediyoruz.”

“VAN’DAKİ YOKSULLUK 360 BİNİN ÜZERİNDEDİR”

Yanlış politikalar, halkımıza yoksulluk ve işsizlik sorununu dayattığını ifade eden Karakoyun,Van ilinde yoksulluk sayısı 360 binin üzerinde olduğunun altını çizerek şöyle devam etti: “Resmi olan bu veri maalesef eksiktir. Bu eksik veri bile yüzbinlerce kişinin hangi koşullarda yaşadığını göstermektedir. Dolayısıyla Van esnafı yaşanan ekonomik kriz ve bir yıla yakındır kapalı tutulan sınır kapısının açılmaması olumsuz yaşantıyı daha olumsuz bir hale getiriyor. Neredeyse yüzde 80’i kira, fatura ve işgücü giderlerinden ziyade birçok ödemelerinden sorumlu haldedirler. Hem esnafları ziyaret ediyoruz hem de esnaf ve halktan gelen bilgi akışını sağlıyoruz. Resmi olarak 2020 yılında Van’da 62 şirket kapanmıştır. Kapanan işletme sayısı ise 2 bine yaklaşmıştır. Yine 2020 yılında Türkiye’de 1046 anonim şirket kurulmuş. Ancak sadece bir tanesi Van’da kurulmuştur. Büyükşehrin hakkettiği bu değildir. Bunlara bağlı olarak yayla yasaklarına rağmen hayvancılık bitme noktasına gelmiştir. Kapıköy’ün kapalı olması başta oteller olmak üzere esnafların da zor dönemden geçtiğinin altını çizmek istiyorum. Esnaflara verilen desteklerin adil dağıtılmadığına görüyoruz.”

Editör: TE Bilisim