HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Van’ın sosyoekonomik olarak son sıralarda bulunmasına rağmen ciddi anlamda sıkıntıların yaşandığını dile getirdiği açıklamasında Van’daki uçak seferlerinin az olması ve mevcut seferlerin ise bilet fiyatlarının yüksek olmasının yaşattığı sorunu gündeme taşıdı. Bu sorunu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na ileten Sarısaç, yönlendirdiği sorular için cevap talep etti.

Van’daki uçak seferlerinin az olması ve yüksek fiyatlarla bilet satıldığını ifade eden Sarısaç, “Seçim bölgem Van, sosyo-ekonomik gelişim endeksinde ve kişi başına düşen milli gelirde son sıralarda yer almasına rağmen yurttaşlarımızın mağduriyetleri katlanmaktadır. Özellikle uçak sefer sayılarının azlığı ve astronomik bilet fiyatları, ciddi bir sorun haline gelmiştir. Çünkü çoğu zaman yakın tarihli uçak bileti bulamayan yurttaşlar, bazen Muş ve Ağrı’ya gitmek zorunda kalırken ekonomik durumları elvermeyenler ise uzun yolculuklarda otobüsü tercih etmek zorunda bırakılmaktadır. Buna karşın nüfus yoğunluğu Van’dan çok daha az olan ve kişi başı milli gelir oranı çok daha yüksek olan birçok ilde uçak sefer sayıları yeterli sayıda olduğu gibi bilet fiyatları da daha makul düzeydedir.” Dedi

Van Ferit Melen Havaalanı’nda yolcu transferlerinde yaşanan söz konusu sorunlar sıklıkla gündeme taşınmasına rağmen herhangi bir çözüm bulunamadığını söyleyen Sarısaç, “Uzak bir kent olan Van’da yurttaşların her koşulda havayolunu tercih edeceğini düşünen yetkililer, kamuoyundan yükselen tepkiye ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) çağrılarına sessiz kalmaktadırlar. Buna karşın uçak biletlerindeki mevcut 350 TL olan tavan fiyat da 450 TL’ye çıkarılmıştır. Buna rağmen bilet fiyatları çoğu zaman belirlenen söz konusu tavan fiyatın çok üstündedir. Dolayısıyla önceki yıllarda verdiğimiz önergelere verilen cevaplarda, serbest piyasa koşullarına işaret edilirken halkın üstün yararı gözetilmemiştir.” Dedi

Daha öne tavan fiyat uygulaması ve siparişlerin gelmemesine karşı oluşan sorunların çözüleceği bildirilmesine rağmen sorunların çözülmediğini ifade eden Sarısaç, “Aynı şekilde verilen cevaplarda “Tavan fiyat uygulaması ile tavan fiyatın aşılıp aşılmadığı kontrol edilmekte olup havayolu şirketlerinin bu rakamın üstüne çıkması söz konusu değildir.” denilmiştir. Bunun yanında uçak seferleri ve bilet fiyatları sorunu, Boeing 737 MAX uçaklarında yaşanan sorunlar ve siparişlerin gelmemesine bağlanmış, sorunun 2020 yazında çözüleceği belirtilmiştir. Buna karşın tavan fiyata riayet edilmediği gibi Van Ferit Melen Havaalanı’nda yolcu transferleriyle ilgili sorunlar da çözülmemiştir. Yurttaşlarımızın Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine ilettiği şikayetler, Van’daki sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin çağrıları dikkate alınarak sorunun çözülmesi elzemdir. Çünkü İstanbul ve Ankara’ya uzak olmasından dolayı havayolu, Van halkı için bir lüks değil; bir mecburiyettir.” Dedi

Van Ferit Melen Havaalanı’nda yolcu transferlerinde yaşanan sorunlar hakkında Bakanlığınızın herhangi bir incelemesi olmuş mudur? Yurttaşların uçak seferlerinin azlığı ve astronomik bilet fiyatlarına ilişkin şikayetleri dikkate alınacak mıdır?

Havayolu şirketlerinin 450 TL tavan fiyatının üstüne çıkamayacağının belirtilmesine rağmen uçak bilet fiyatları neden çoğu zaman bu rakamın üstünde satılmaktadır? Konuyla ilgili herhangi bir inceleme yapılacak mıdır?

UÇAKLARDA YAŞANAN SORUNLAR VE SİPARİŞLERİN GELMEMESİ”NE İLİŞKİN SON DURUM NEDİR?

Uçak seferleri ve bilet fiyatları hakkında 3 Mart 2020’de önergemize verilen cevapta ifade edilen “Boeing 737 MAX uçaklarında yaşanan sorunlar ve siparişlerin gelmemesi”ne ilişkin son durum nedir?

Van’da astronomik uçak bilet fiyatları hususunda “serbest piyasa koşulları” yerine halkın üstün yararı neden gözetilmemektedir?

Söz konusu talepleri karşılamak amacıyla herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?

İranlı yurttaşların uğrak yerlerinden olmasından dolayı Van – İran arasında karşılıklı uçak seferleri neden başlatılmamaktadır?

Konuyla herhangi bir çalışma var mıdır? 

 

Editör: TE Bilisim