Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, mültecilerin geçiş güzergahı olan Saray ilçesine bağlı Xerasork ve Awzerk mahalleleri ile Özalp ilçesine bağlı Axruk Mahallesi’nde incelemelerde bulundu. Heyette, Milletvekili Sezai Temelli, Van İl Eşbaskanı Handan Karakoyun ve parti yöneticileri yer aldı. 

SINIR DUVARI  Türkiye-İran sınırına yapılan duvar ve kazılan hendeklerle ilgili halktan bilgi alan HDP’li Sezai Temelli, bölgenin insansızlaştırılmak istendiğini söyledi. İktidarın sınır hattındaki uygulamalarıyla halkın güvenliğinin yok edildiğini belirten Temelli, “Halkın yaşamını idame edecek haklarının yok edildiğini görüyoruz. Sınır boyunca ciddi can güvenliği söz konusu. Hiç bir haklı gerekçeye dayanmaksızın, burada insanlara işkence ediliyor. İnsanların burada yaşamasına artık olanak tanınmamakta, tarım, hayvancılık yapmak artık güç duruma gelmiştir. Uygulanan politikalarla bölge adeta insansızlaştırılmak isteniyor. Özellikle sınıra kazılan hendekler ve sınır duvarı, buranın askeri üsse döndürülme çabasıdır" diye konuştu.

 KORUCULUK DAYATMASI  Tarım ve hayvancılık alanlarına güvenlik gerekçesiyle el konulduğuna dikkat çeken Temelli, yurttaşlara zorla koruculuk sistemi dayatıldığını söyledi. Temelli, “İnsanlara uygulanan yoksulluk, baskı ve şiddet, ister istemez insanları çaresiz kılıyor. Ailelere dayatılan koruculuk sistemiyle insanlar arasına ayrımcılık, nifak sokuluyor. Bu politikayla insanlar karşı karşıya getirilmek isteniliyor. Burada bir diğer sorun da mülteci sorunudur. Mülteci haklarını yok sayan, evrensel hukuk normları çerçevesinde bir şey yapmayan, Birleşmiş Milletler (BM) kararlarını yok sayan bir Türkiye Cumhuriyeti devleti var karşımızda. İktidar burada mülteciler üzerinde siyasi bir rant sağlıyor. Şuan bu sınırlar bilinçli olarak mültecilere açılmış durumda. Burada amaç Afganistan'da alınan kararlara ortak olma çabası ve askeri gücünü pazarlamasıdır" diye belirtti. 

MÜLTECİLER  Açıklamanın ardından Awzerk Mahallesi’ne giden heyet, halkla bir araya gelerek, sorunlarını dinledi. Halk, mülteci geçişlerine yetkililer tarafından göz yumulduğunu ifade ederek, bunun Meclis gündemine taşınması önerisinde bulundu. Geçim kaynakları olan otlakları kullanamadıklarını dile getiren halk, günlük en az 200 mültecinin geçiş yaptığını aktardı. Sınır ticareti sırasında askerlerin kendilerine ateş açtığını söyleyen halk, mülteci geçişine göz yumulmasına anlam veremediklerini ifade etti. 

ARAZİLERE EL KONULDU Heyet, daha sonra Axrux Mahallesi’ne giden heyet, burada da incelemelerini sürdürdü. Sınırın sıfır noktasında halkla bir araya gelen Temelli, güvenlikçi politikalar nedeniyle halkın tarım alanlarına ulaşmadığını söyledi. Sınır ticaretinin tamamen sona erdiğini belirten Temelli, bölgede ciddi anlamda geçim sıkıntısının yaşandığını kaydetti. Temelli, “Bölge insanı olabildiğince mağdur edilmiş durumda. Bölgeye örülen duvar ve kazılan hendeklerle insanların arazilerine el konuluyor. El konulan arazilerde tarım yapılamıyor. Bölgede ciddi bir şiddet politikası da uygulanıyor. Bölgede onlarca insan katledildi. Bu konuda ciddi soruşturmalar da gerçekleşmedi. İşkence boyutu da ayrı bir boyut. İnsanlar büyük bir tedirginlikle yaşamlarını sürüyorlar" diye konuştu.  Heyet, açıklamadan sonra bölgeden ayrıldı.

 

Editör: TE Bilisim