VANEKSPRES HABER 

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, TBMM’ye sunduğu araştırma önergesiyle, Van'ın Başkale ilçesinde bir yurttaşın gözaltına alınması sırasında askerlerin dakikalarca havaya ateş açması ve kadınları darp etmesi konusunu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi sunan Sarısaç, Güvenlik güçlerinin yurttaşlara yönelik orantısız güç kullanması sıklıkla kamuoyunda tartışma konusu olmaktadır dedi.

Sarısaç, “Benzer durumların sık sık tekrar etmesinden ötürü bunun münferit olmadığı, istisnai bir durum taşımadığı kanaati oluşmaktadır. Son olarak 20 Haziran 2022 tarihinde Van’ın Başkale ilçesi Esenyamaç (Xaşkan) Mahallesi’ne bağlı Sersul mezrasında K.A adlı yurttaşı gözaltına almak için gelen özel askeri birliklerin yoğun bir şekilde havaya ateş açtığı ve buna itiraz eden kadınların da darp edildiği basına yansımıştır. Görüntülerin basına yansıması üzerine, kamuoyunda çok ciddi bir tepki yükselirken Van Valiliği ise yaptığı açıklamada yapılanın “kalabalığı dağıtmak” amaçlı olduğunu belirtmiştir. Yine 3 Haziran 2022 tarihinde de Van’da Kürt siyasetçi Ömer Işık’ın gözaltına alınması sırasında evin içinde kurşun sıkıldığı basına yansımıştı. Özellikle siyasi iktidarın sessizliği, cezasızlık politikası benzer durumun sık sık yaşanmasına neden olduğu; Kürtlerin yaşadığı yerlerde normalleşme koşullarını ortadan kaldırdığı görülmektedir.” Denildi.

SARISAÇ SOYLU’YA SORDU

1 - Van’ın Başkale ilçesi Esenyamaç Mahallesi’ne bağlı Sersul mezrasında 20.06.2022 tarihinde yapılan bir gözaltı işleminde dakikalarca hava ateş edilip kadınların darp edilmesi olayı hakkında Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır?

2 - Van’ın Başkale ilçesi Esenyamaç Mahallesi’nde yurttaşların maruz bırakıldığı durumdan haberdar mısınız? Yurttaşların darp edildiği doğru mudur?

3 - Van’ın Başkale ilçesi Esenyamaç Mahallesi’nde güvenlik güçlerinin tutumunun dayanağı nedir? Bunun herhangi bir hukuki karşılığı var mıdır?

4 - Van’ın Başkale ilçesi Esenyamaç Mahallesi’nde yaşanan olayla ilgili herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Önerge tarihine kadar hakkında soruşturma başlatılan personel var mıdır?

5 - Van’da 3 Haziran 2022’de Kürt siyasetçi Ömer Işık’ın gözaltına alınması sırasında evinin içinde kurşun sıkılmasıyla ilgili herhangi bir inceleme yapılmış mıdır? Bunun hukuki bir dayanağı var mıdır?

6 – Van’da yaşananlar başta olmak üzere benzer durumun sıklıkla yaşanmasının sebebi nedir? Bununla ilgili herhangi bir tedbir neden alınmamaktadır?

Editör: TE Bilisim