Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ ile parti üyeleri Sevican Yaşar, Salih Cansever, İsmet Yıldız, Salih Tekin ve Bilal Özgezer de aynı taleple 3 Mart’ta partinin Diyarbakır il binasında açlık grevi eylemi başlattı. Eylemin başlatılması ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla düzenlenen baskın sonucu gözaltına alınan ve dün serbest bırakılan 5 HDP’li, il binasına gelerek eylemlerine devam etti.

2’Sİ VEKİL 4 KİŞİ EYLEME BAŞLADI

Bugün de Van milletvekilleri Tayip Temel ve Murat Sarısaç ile A. Halik Kurt ve Yusuf Ataş açlık grevine dahil oldu. Vekil Temel ve beraberindekiler HDP il binası önünde açıklama yapmak istedi. Grup, parti binasının önünü kapatan polislerle uzun süre tartıştı. Temel ve Sarısaç ile beraberindekiler, parti binası kapısında açıklama yaptı. Çevik kuvvet polisleri kalkanlarını havaya kaldırarak gazetecilerin açıklamayı izlemesi ve görüntü almasını engelledi.

SALONDA AÇIKLAMA YAPILDI

Bunun üzerine Vedat Aydın Konferans Salonu’na geçen grup, açıklamalarını burada yaptı. Açıklamayı 12 Eylül 2012’de başlatılan açlık grevinde 68 gün kalan milletvekili Tayip Temel yaptı. 121 gündür Avrupa’da ve cezaevlerinde faşizmin bütün baskılarına rağmen tarihi bir direniş yaşandığını dile getiren Temel, “Parti olarak bu direnişe laik olamadık. Açık bir şekilde söylüyorum, bu cunta Kenan Evren faşizmine benziyor. Türkiye halklarının üstüne karanlık bir tarih varken, Amed zindanında Kemaller ve Hayriler öncülüğünde bir direniş sergilendi. Faşist blok bugün bir kez daha Kürt halkı, Türkiye muhalefet kesimlerine karanlık uygulamalar peşinde. Toplumu karanlığa teslim etmek istiyorlar. Kürt halkının kazanımlarını yok etmek istiyorlar. Tecrit önder Öcalan’la başladı. İmralı tecridi Türkiye’deki bütün karanlık uygulamaların başlangıcı oldu” dedi. 

‘HERKES SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMELİDİR’

Leyla Güven’in başlattığı direnişe binlerin dahil olduğunu vurgulayan Temel, “Bu direnişin amacı karanlığı yırtmaktır. Tecridi kırmakla faşizmi yıkacağız. Bugün arkadaşlarımızın katımıyla geç kaldığımız direnişi, açlık grevi direnişini sürdüreceğiz. Arkadaşlarımızın birçoğu kritik durumda. Bu eylem bir mesajdır. 1982 Kemal ve Hayrilerin direnişi ne ise Leyla Güven’in, Nasır Yağız’ın ve tutsakların direnişi o dur. Herkes sorumluğunu yerine getirmelidir. Bu günden sonra bütün kesimlere çağrımız; meydanlarda, sokaklarda bu direniş büyütülmelidir. Direniş bu şekilde büyür, tecrit kırılır, ölümlerin önünü alırız. Direniş başarıya ulaşacaktır. Yaşasın Leyla’nın direnişi, zindan direnişi. Yaşasın direniş” diye konuştu.  

Açıklamanın ardından milletvekilleri Tayip Temel ve Murat Sarısaç ile A. Halik Kurt ve Yusuf Ataş, açlık grevi eylemine başladı.

Editör: TE Bilisim