VanHaber - Şırnak’ın Gundikê Melê (Balveren) beldesinde HDP’li Belediye Başkanı Musa Sidar ve AK Partili Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka, beldede imece usulü yapılan buğday biçimine katıldı.Şırnak’ta geleneksel şarkılar eşliğinde buğday biçme geleneği devam ediyor. Biçerdöver ve diğer iş makinelerin giremediği yere halk buğdaylarını türküler eşliğinde biçiyor.

Merkeze bağlı Gundikê Melê (Balveren) beldesinde engebeli tarlalarda sezonun ilk hasadı gerçekleştirildi. Beldedeki hasat etkinliğine Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, Şırnak Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Yarka, Gundikê Melê (Balveren) Belediye Başkanı HDP’li Musa Sidar ve köylüler de katıldı.Beldede 130 bin dönümde ekilen buğdayın hasadı imece usulü orak ve tırpanlarla biçirken çiftçiler de Kürtçe şarkı söyledi.

Burada konuşan Şırnak Valisi Pehlivan, “İlimizde 800 bin dekar alanda tahıl üretimini yapılıyor. Bunu 650 bin dekarı buğday, 93 bin dekarı arpa, 40 bin dekarı mercimek ve devamında da diğer ürünler ekimi, biçimi, hasadı yapılıyor. Bu hasadın ilimizde yüzde 75 oranında modern makineler dediğimiz biçerdöver ile yapılmaktadır. Ve hala yüzde 25’inde orak ile hasat yapılmaya devam ediliyor” dedi.

Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka ise, “Eskiden beri yapılan buğday ekimi ve hasat zamanı geldi. köylerimizde ve beldelerimizde, teknoloji ülkemizde ne kadar ileri gitmişse de vatandaşlarımız hasatları eski usul toplanmaya devam ediyor. Başakların bu şekilde toplanması bizim için gerçekten çok değerlidir. Çiftçilerimin yanındayız. Bu hasadın bereketli olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Abdullah Geçer adlı çiftçi de eskiden beri ekinlerini imece usulü topladıklarını böylece çok çabuk işlerini bitirdiklerini söyledi.  RÛDAW

Editör: TE Bilisim