VanHaber - HDP’li Özsoy: PKK Ankara’da kuruldu Özsoy, Türkiye’nin sınır ötesi operasyonlarının Kürt meselesi ve PKK olgusu konusunda çözüm olmayacağını söyledi Komisyon üyesi HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, Türkiye’nin dış politikada “komşularla sıfır sorun” politikası yürüteceğini belirtmesine rağmen gelinen aşamada komşusunun kalmadığını söyledi. 

Türkiye’nin her yere “sert güç” olarak girmek istediğini savunan Özsoy, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Osmanlıcılık ve İttihatçılık sentezinde bir politika yürüttüğünü savundu. Özsoy, “Türkiye, dış politikada ‘bir koyup, üç almak’ şeklinde bir politika yürütmek istiyor. Hükümetin domine ettiği kanallara baktığımızda, neredeyse bir fetih havası var. Suriye’den, Libya’ya her tarafı fethedecekler havasını yaratıyorlar. Politikalarının arka planında da ‘saha da yoksan masada da yoksun’ düşüncesi var. Sahada olmaktan kasıtları da savaşmak” diye konuştu.  

Özsoy, Türkiye’nin “Sahada yoksan masada da yoksun” mantığıyla yangına körükle gittiğini ifade ederek, “İyice darmadağın olmuş bu İslam coğrafyasını daha fazla militarize ederek, savaşa boğarak kendi bölgesel emperyal, yayılmacı politikalarını sürdürmeye çalışıyor. Türkiye’nin yaptığı şey fetih falan değil, yaptığı şey; Türkiye’de, Suriye’de, Libya’da yaşayan halkların çıkarlarına değil, emperyal politikalarını çıkarlarınadır. Suriye’yi de Libya’yı da kendi vesayet savaşlarının merkezi haline getirdiler. Rusya’nın Suriye ve Libya’da daha fazla ilerlememesi için Amerika, Türkiye’nin sırtını sıvazlıyor.

Amerika ve kimi batılı güçler Türkiye’ye bölgesel jandarmalık rolünü veriyorlar. Türkiye’nin oyun kurduğu, oyun yıktığı bir durum söz konusu değil. Bu güçler, ‘Biz savaşmayacağız ama yerel partnerimiz Türkiye savaşsın’ diyor” diye konuştu. 

‘Süriye ve Irak’ta Çözülmez’ Türkiye’nin Suriye ve Irak’a yönelik sınır ötesi operasyonlarla sürdürdüğü politikalarına değinen Özsoy, her iki ülkenin siyasetine askeri müdahalelerle girmesinin temel nedeninin Kürt sorunu ve PKK olgusu olduğuna işaret etti. Özsoy, “Kürt meselesi ve PKK, bunlar Irak’ta, Suriye’de çözülebilecek sorunlar değil. PKK tam şu kentte, Ankara’da kurulmuş bir örgüt. Türkiye’nin dinamikleri içerisinden çıkmış bir örgüt. Çözümü arayacaksanız, sınır ötesi operasyonlarla, savaşla değil, diyalogla ve Türkiye’nin sınırları içerisinde çözmek zorundasınız. Türkiye, Suriye’de de Libya’da da boğazına kadar suça batmış durumda” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim