HDP Van milletvekili Murat Sarısaç, gündemden düşmeyen Kapıköy Sınır Kapısı’yla ilgili sorunları yazılı soru önergesiyle Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a aktardı. Van’ın doğal güzelliklerine, genç nüfusuna ve jeo-stratejik konumuna rağmen bu avantajı kullanamadığını belirten Sarısaç “Van bir sınır kenti olmasına rağmen yakın pazarlara ulaşım altyapısının geliştirilmesi, serbest bölge merkezlerinin kurulması, diplomatik temsilciliklerin açılması, bürokratik prosedürlerin kolaylaştırılması vb. konularda ciddi adımlar atılmamıştır. Buna karşın Avrupalı turistlerin Batı kentlerine gelmesi amacıyla birçok Bakanlık, farklı çalışmalar yapmışlardır. Turistlere yönelik teşvik programları, Van’da gerçekleşmediği gibi Kapıköy Sınır Kapısı 14 ay kapalı tutulmuştur.” dedi.

Turizmde canlanma yok

Sarısaç, Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılmasına rağmen sorunların devam ettiğini, Van’da bir canlanmanın yaşanmadığını ifade ederek bunun sebebinin “İran yönetimiyle mütekabiliyet esasına göre adımların atılmaması” olduğunu belirtmiştir. Devamında Sarısaç şunları söyledi: “İran yönetiminin, sınır kapısını tamamen açması için gerekli adımların atılması elzemdir. Geçmiş yıllarda 500 bin civarında İranlı turistin geldiği Van’da bugün bir sessizlik hali söz konusudur. İranlı turistlerin, yanı başlarında bulunan Van’ı değil de Batı kentlerini tercih etmesinde; devletin sağladığı ulaşım olanakları ve bürokratik kolaylıklar da etkili olmaktadır.”

                                                     Turizmi teşvik planı olmalı                                                   

Van’da yurttaşlar arasında ‘cezalandırılıyor olma’ algısının güçlü olduğunu söyleyen Sarısaç, önergede esnaf ve turizm seyahat acentelerinin sorunlarına da yer vererek “Kapıköy Sınır Kapısı’nın resmi olarak açılmasının yeterli olmadığı apaçık ortadadır. Bununla birlikte Van’da da turizmi teşvik edecek bir eylem planının oluşturulması gerekmektedir.  Bu kapsamda İran’la diğer sınır kapılarının açılması, serbest ticaret bölgelerin kurulması, Van’da İran konsolosluğunun açılması, Kapıköy’ü Habur’la buluşturacak altyapının oluşturulması ve Van-İran arası uçuşlarının sağlanması talepleri güncelliğini korumaktadır.”

HDP Van milletvekili Murat Sarısaç, Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’na da yazılı soru önergesi vererek İran yönetimi nezdinde gerekli diplomatik adımların atılması çağrısında bulundu.

HDP’liSarısaç, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplandırması için şunları sordu:

1 – Turizm sezonunun başlamasıyla birlikte alınan tedbirler, İranlı turistler başta olmak üzere yerli ve yabancı turistleri teşvik etmek amacıyla Van’da da alınmış mıdır?

2 –Kapıköy Sınır Kapısı’nın, Türkiye ve İran tarafında giriş – çıkışlarda tam kapasite çalışması amacıyla herhangi bir adım atılmış mıdır? Bu konuda yapılan çalışmalar nelerdir?

3 – İranlı turistlerin Van’ı ziyaretini teşvik etmek ve bürokratik işlerin kolaylaştırılması amacıyla İran yönetimi nezdinde diplomatik temaslar yapılmış mıdır? Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı nezdinde de çalışmalar başlatılmış mıdır?

4 – Van’da Covid-19 salgını sürecinde mağduriyet yaşayan turizm acentelerine herhangi bir destek neden verilmemiştir? Mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla yapılan çalışmalar nelerdir?

5 – Van’da kültür, doğa, inanç turizmini geliştirmek amacıyla yapılan herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa söz konusu çalışmalar hangi aşamadadır? Bu çalışmalar Van’da turizmin canlanmasına ne ölçüde katkı sunmuştur?

6 –Kapıköy Sınır Kapısı’ndan 2010 – 2021 yılları arasında giriş ve çıkış yapan İran vatandaşı sayısı kaçtır? Bunun yıllara göre dağılımı nedir?

Editör: TE Bilisim