HDP Van milletvekili Murat Sarısaç birkaç yıldır yaşanan sel felaketlerinde küçükbaş hayvanların can verdiği ve ekili tarım arazilerin zarar gördüğü Başkale ve çevresinin afet bölgesi ilan edilmesi amacıyla TBMM Başkanlığına kanun teklifi sundu. Teklif yasalaşırsa Başkale afet bölgesi ilan edilecek ve zarar gören yurttaşlara devlet desteği sağlanacak. 7269 sayılı “Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun”da değişiklik talep eden Sarısaç, “28 Temmuz 2021 tarihinde Van’ın Başkale, Gürpınar, Saray ve Özalp ilçelerinde yaşanmıştır. Söz konusu ilçelerde yaşanan sel felaketinde; ilk belirlemelere göre binden fazla hayvan can verirken binlerce dönüm tarım arazi zarar görmüş, bazı işyeri ve konutlar zarar görürken birçok ahır da yıkılmıştır.” dedi.

Sel Felaketine Karşı Tedbir alınmadı

Van’da son birkaç yılın Haziran – Temmuz aylarında sel yaşanmasına rağmen hiçbir tedbirin alınmadığına dikkat çeken Sarısaç sıklıkla yaşanan sel felaketlerini anımsatarak şöyle konuştu: “Van’da 15 Temmuz 2021 tarihinde de görülen sağanak yağış, kısa sürede bir sele dönüşmüş ve şiddetli yağışın etkisiyle Başkale’de günlük yaşam sekteye uğrarken küçükbaş hayvanlar suya kapılmış, yolda heyelan oluşmuştur. Aynı durum 30 Haziran 2020 tarihinde de tekrar etmiş ve yaşanan sel felaketinde; Başkale’de günlük yaşam zorlaşırken onlarca dönüm tarım arazisi ise sular altında kalmıştır. Yine sağanak yağış; İpekyolu, Tuşba, Edremit ve Erciş ilçelerimizde sele ve su taşkınlarına neden olmuştur.” 

Hükümet’e sosyal devlet çağrısı

Sarısaç, iklim krizinden dolayı ani sel baskınları, deniz suyu yükselmesi, mevsim dışı ani yağmurlar, heyelan vb. doğa olaylarının yaygınlaştığını ifade ederek “Yaşanan doğal felaketlerde; kontrolsüz yapılaşma, Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatları ve doğanın tahrip edilmesinin etkisi düşünüldüğünde siyasi iktidar da sorumluluktan kaçmadan ekolojiye yönelik politikasını gözden geçirmekle ve gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.” dedi. Hükümet’e sosyal devlet ilkesinin gereğini yapması çağrısında bulunan Sarısaç şöyle devam etti: “Sel felaketinden etkilenen Rize ve Artvin gibi illerde ‘Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ ilan edilmesi yerinde bir karardır. Fakat sosyo-ekonomik gelişim endekslerinde ve milli gelirde son sıralarda yer almasına rağmen Van’da da Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi tedbirlerinin alınmaması kabul edilebilir değildir.”

Acilen afet bölgesi ilan edilmeli

Sel felaketinden etkilenen yurttaşlarımızın yaralarının sarılması, zararlarının hızlı bir şekilde tazmin edilmesi için acil bir şekilde afet bölgesi ilan edilmesi çağrısında bulunan Sarısaç “Bu sayede zarar gören altyapının yenilenmesinin yanında ekonomik anlamda kayıplar telafi edilebilir, halkımızın acıları hafifletilebilir.” dedi.

Editör: TE Bilisim