Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart yerel seçimlerinde yine kilit parti konumunda. HDP’nin batıda, özellikle büyükşehirlerde aday çıkarıp çıkarmayacağı merak konusu. İstanbul ve İzmir’de öne çıkan isimler kulislere yansıdı HDP, Merkez Yürütme Kurulu toplantısını dün gerçekleştirdi. Toplantının temel gündemi seçim hazırlıkları oldu. Bunun yanı sıra tutuklu Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecritin kaldırılması talebiyle başlattığı açlık grevine nasıl destek verileceği de tartışıldı. Bu konudaki hazırlıkları, Diyarbakır merkezli oluşturulan bir koordinasyon yürütecek.

Seçimler konusunda ise hazırlıklar gözden geçirildi. HDP, aday adaylığı için başvuru süresini 12 Aralık’a uzatmıştı. Seçim politikasını bölgede kayyımların elinde olan belediyeler ile önceki seçimde az farkla kaybedilen belediyeleri geri alma, batıda ise kurulacak demokrasi cephesiyle AKP-MHP’yi zayıflatmak üzerine kuran HDP’nin batıda büyükşehirlerde aday çıkarıp çıkarmayacağı merak konusuydu.

İSTANBUL VE İZMİR’DE DOĞAN VE SAKIK

HDP’li bir kaynağın aktardığına göre, İstanbul, İzmir, Mersin ve Adana’da HDP’nin kendi adayıyla seçimlere katılması görüşü ağırlık kazandı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için öne çıkan isim Celal Doğan 1977 genel seçimlerinde Antep milletvekili seçilen Doğan, 3 dönem Antep Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptı. 2015 genel seçimlerinde ise HDP’nin Antep milletvekili olarak Meclis’e girdi İzmir’de ise Sırrı Sakık’ın ismi öne çıkıyor. Sakık, 2 dönem HDP Muş milletvekili olarak, iki dönem de Başkanlık Divanı İdare Amiri olarak Meclis’te yer aldı. 2014 yerel seçimlerinde Ağrı Belediye Başkanı seçilen Sakık, 2017 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alınarak yerine kayyım atandı.

ADANA VE MERSİN’DE KURTULAN VE BİLGEN

Çukurova’da ise HDP’nin grup başkanvekillerinin ismi geçiyor. HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen’in Mersin’de, Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan’ın da Adana’da aday gösterilebileceği konuşuluyor.

DERSİM’DE CEVDET KONAK

Bölgede ise Diyarbakır’ın ardından Dersim özel bir yerde duruyor. Kayyım atanan ve belediye eş başkanlarının tutuklu bulunduğu Dersim için Cevdet Konak’ın ismi öne çıkıyor. HDP PM üyesi olan Konak, bir dönem Hozat Belediye Başkanlığı görevini yürütmüştü. 

Editör: TE Bilisim