Van F tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde bulunan tutuklular, İHD Van şubesine gönderdikleri mektupla, yaşanılan hak ihlalleri ve taleplerini anlattı. 

Van F tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde bulunan tutuklular, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesine gönderdikleri mektupla, yaşanılan hak ihlalleri ve taleplerini sıraladılar. İbrahim Keras, Serbest Akbaş, Ahmet Aziz Muhammed Halife ve Hüseyin Batıbey tarafından gönderilen mektubu, İHD Şube Başkanı Murat Melet okudu. Tutuklular gönderdikleri mektupta, öteden beri cezaevlerinde birçok insani ve sosyal sorunlar süregeldiğine dikkati çekerek haberleşme, spor ve sohbet haklarının kısıtlatılmasından, koğuşlarda sık sık aramalar yapılması, zorunlu sevklerin yapılması, keyfi disiplin cezaları, sınırlı görüş hakkı ve tutukluların doğru tedavi edilmemesi sorunlarını yaşadıklarını aktardılar. 

‘YAŞAMŞLARINI YİTİRDİLER’

Her yıl onlarca insan cezaevlerinde yeterli tedavi görmediği için yaşamlarını yitirildiğine vurgu yapılan mektupta, Osmaniye Kapalı Cezaevi’nde Sabri Kaya ve Edirne Kapalı Cezaevi’nde Vefa Kartal adlı tutukluların ihlaller sonucu yaşamlarını yitirdiklerine dikkati çekildi. Tutuklular, “Son aylarda Kovid-19 pandemi hastalığından dolayı tekrar cezaevi koşulları tartışılmaya başlandı. Cezaevlerinde hükümlü/tutukluların imkânları sınırlı olduğu için, TBMM yeni bir ‘infaz yasası’ çıkardı. Yasa çıkarılırken dediler ki; ‘pandemi hastalığı var, insanlar cezaevinde ölmesin diye ceza indirimine gidildi.’ Fakat bizim dosyalar bu yasanın dışında tutuldu. Bize adeta şu söylendi: ‘Pandemi var, biz cezaevlerinde 100 bin civarında hükümlü ve tutukluyu serbest bırakıyoruz ama sizi içerde tutuyoruz. Koronaya yakalanıp ölüyorsanız, ölün.’ Bizce bu yasanın anlamı budur. Bu yasa ne vicdani ne ahlaki ne hukuki ne de adildir. Anayasaya da aykırıdır. Çünkü yasalar karşısında tüm vatandaşlar eşittir. Bizleri koronayla yüz yüze bıraktılar. Bu büyük bir adaletsizliktir” ifadelerini kullandı. 

‘İNFAZLARIN ERTELENMESİNİ İSTİYORUZ’

Tutukluların somut talepleri ise şu şekilde;  

* Covid-19 Pandemi gerekçesiyle yüz bin hükümlü/tutuklu serbest bırakıldı. Aynı gerekçe ile söz konusu ‘’ infaz yasası’’ bizleri de kapsamalıdır. 

* Ağır hasta arkadaşlarımız hücrelerde tek başına canlarını vermemek için daha sağlıklı tedavilerin yapılması için infazların ertelenmesini istiyoruz.

* Her bir davranışımıza cezaevi güvenliği gerekçesiyle disiplin cezaları verilmektedir. bu disiplin cezalarına son verilmesi istiyoruz.

* Zorunlu sevk adı altında sürgünlere son verilmesini istiyoruz ve ailelerimize yakın olan cezaevlerine yönelik sevk taleplerine olumlu yaklaşılmasını istiyoruz.

* İletişim haklarımızın verilmesini istiyoruz. Türkiye de yasal satılan kısa dalga radyolar tüm kitap, dergi ve gazetelerin (toplama kararı olmayan) bize verilmesini talep ediyoruz.

* Sosyal aktivite denilen spor, sohbet, kurs vb. etkinliklerden yönetmenlikte de belirlendiği gibi haftada 10 saat bu haklardan yararlanmak istiyoruz.

* Oda değişim taleplerimizin olumlu karşılanmasını istiyoruz.

* Ağırlaştırılmış müebbet cezası alan ve cezalarını hücrede infaz eden arkadaşlarımız için; Havalandırmaya çıkma saatlerinin arttırılması. Resim, saz vb. kurslardan faydalanmaları. Spor sohbet faaliyetlerine onar kişi olarak çıkarılmaları. Havalandırması ortak odaları tekli olan kısımlara alınmasıdır. 

Editör: TE Bilisim