Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından bu yıl 12’ncisi düzenlenecek olan “İnsan Hakları Belgesel Film Günleri”, bugün Van’da sinemaseverlerin beğenisine sunuldu. Van Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda yapılacak festivale İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi,TİHV Van Şube Temsilciliği ve Van Barosu ev sahipliği yapıyor. 3 gün sürecek olan festivalde, odağında insan ve insan haklarını konu alan 26 seçme belgesel gösterilecek. Festival, yönetmenliğini Yusuf Kenan Beysüle’nin yaptığı “İnsanlığa Gönderilmiş Mektuplar” belgesel filminin gösterimi ile başladı.

‘SİVİL ALANIN DARALTILMASININ SOMUT HALİ VAN’DA YAŞANIYOR’

Film gösterimi öncesi TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci söz aldı. İnsan Hakları ortamının yeniden inşası için ifade ve toplanma özgürlüklerinin güçlendirilmesi gerektiğini ve bunun yaşanılan krizden çıkış yolu olacağını belirten Üsterci, bir demokratik toplumun olmazsa olmazı olan ifade ve toplanma özgürlüklerini anlatan bir film ile gösterime başlayacaklarını ifade etti. Ülkenin kriz halinde olduğunu kaydeden Üsterci, parlamentonun işlevinin yitirdiğini vurguladı.  Üsterci, “Ülkede yargı bağımsızlığı kalmamış durumda. Hukuk artık iktidarın baskı ve zor kullanması için bir sopa haline gelmiş durumda. Hakların kullanımı istisnai, hak ihlalleri ise kural haline gelmiş vaziyette. Sivil siyaset alan tamamen kapatılmış durumda.

Türkiye’de bu kısıtlamanın bu el koymanın ve sivil siyaset alanın daraltılmasının en somut hali Van’da yaşanıyor. 5 yıldır art arda gelen 25 günlük valilik yasakları ile Anaysa ile güvence altına alınan bir hak kullanılamıyor. Bu büyük bir daralmayı da beraberinde getiriyor. Bu halden çıkmanın yolu hak siyaseti yapmak ile mümkün olabileceğini söylüyoruz. Herkes insan hakları savunuculuğunu yapabilir” dedi. Üsterci’nin konuşması ardından, hakikat ve adalet için Türkiye’de insan hakları mücadelesi veren 12 insanın hikayesini anlatan “İnsanlığa Gönderilmiş Mektuplar” filmi izlendi. Bir saat 41 dakika süren film gösterimi ardından film yönetmeni Yusuf Kenan Beysüle ile izleyiciler kısa bir söyleyişi gerçekleştirdi. 

 

Editör: TE Bilisim