Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği Başkanı da olan Kürt iş insanı Ferda Cemiloğlu, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Ferda Cemiloğlu Kimdir? Ferda Cemiloğlu, kendi sitesinde kendisini şöyle tanımlamıştır: "Ben kimim ? Merhaba; Geçmişe göre adım

Ferda CEMİLPAŞA... Doğduğum ve yaşadığım orta doğu ülkelerine göre adım Ferda Mustafa Cemil Paşa... Türkiye'deki soyadı kanununa göre adım Ferda CEMİLOĞLU. Ve evlenirken ki soyadım Çilalioğlu... Bütün bu isimler benim.

Biliyorum çok karmaşık ama, bu karmaşayı yaratanlar utansın! T

arihsel geçmiş: :15 y.y da (Cezire Botan ) Cizre Silopi Azizan Aşiretinin bir kolu Diyarbakır'a geliyor ve yerleşiyor . Osmanlı arşivi Aile Arşivi ve Belediye arşivlerine Aileden söz ederken Mir-ül ümera Hafız Abdullah oğlu Ahmed Cemil Paşa diye söz eder . Ayrıca Mezarlardan ve Eski el yazısı kuranda yazılan yazılarda da bu şekilde geçmektedir.( Kaynak: Başbakanlik Osmanli arşivi,sicil-i ahval defter sahife no 4/106/-107,sira no 16704 daha çok bilgi Yemen Sallanamesinde de vardır ) Bu arada Diyarbakır surlarını koruyan Cemilpaşa ailesindekiler burç beyleri diye geçmektedir. Kesin bilinen dedeler sırasıyla: Abdullah---Kasim---Naim-Abdullah--Hafız Mustafa-- Abdullah Mustafa---Cemil pasa, Cemil Paşanın büyük oğlu Mustafa, Mustafa'nın büyük oğlu Mehmed Ferid, Mehmet Ferid'in büyük oğlu Vecdi Osman'nın ve Şermin Cemiloğlunun kızıyım. (çeşitli kaynaklarda farklı bilgiler olmasına rağmen en sağlıklı bilgiler bu şekildedir. Kaynak: Kadri Cemil Paşa Doza Kurdistan Kitabı, Osmanlı Arşivi, Bu aile hakkında yazılan kitaplar: Malmisanıj, Hevi Cemiyeti, Diyarbekirli Cemilpaşazadeler ve Kürt Milliyetçiliği, Hattın dört yanında Cemilpaşazadeler ve Ciwan Kürtler, İsyan Sürgünleri Şeyhmus DİKEN, Ekrem Cemilpaşa'nın Muhtasar Hayatım, Kurdistan tarihi vs. )"  

 

Editör: TE Bilisim