Tokyo Yabancı Araştırmalar Üniversitesi, Kürtçe’nin Kurmanci lehçesini, halk ve öğrencilere okutulmak üzere ders müfredatına aldığını duyurdu.

Rûdaw’a konuşan Japonya-Kürdistan Dostluk Derneği Sekreteri Vakkas Çolak, daha önce bu konuyu sözkonusu üniversiteye bildirdiklerini, orada Farsça üzerine araştırmalar yapan bir profesörün de üniversite olarak Kürtçe ders talepleri olacağını söyledi.

Nisan ayında başlayacak

Çolak, “Profesör Masunaga eğer uygunsanız siz ders verebilir misiniz, diye sordu. Tabi bunun için belli kriterler vardı. Benim şartlarım uygundu. Profesör Masunaga’nın çok büyük bir katkısı oldu” dedi.

Japonya’da akademik takvimin Nisan ayında başlayacağı bilgisini veren Vakkas Çolak, “Hem halka ve hem de öğrencilere Kürtçe’nin Kurmanci lehçesinde dersler verilmeye başlanacak. İlki seçmeli ama diğeri program şeklinde devam edecek. Şu an itibariyle Japon öğrenciler için 20 kişilik kontenjan ayrılmış durumda. Bu aynı zamanda Japonya tarihinde bir ilk olacak” ifadelerinde bulundu.

Kürtçe’nin 3 lehçesinde sözlük

Öte yandan Japonya-Kürdistan Derneği ve Japonya Kürt Kültür Derneği olarak 20’den fazla üniversite öğrencisi, akademisyen ve medya mensubuna Kürtçe kurs verdiklerini ifade eden Tokyo Yabancı Araştırmalar Üniversitesi Kürt Dili Öğretim Üyesi Vakkas Çolak, şunları söyledi:

“Japonca için ise Erbil’deki Selahattin Üniversitesi’nde karar kılmıştık. Japonya’dan gelmiş hoca da vardı. Fakat o dönemde IŞİD’le olan savaş, ekonomik sıkıntılar nedeniyle bu bir türlü gerçekleşmedi. Yarın, Duhok Üniversitesi’nde bu konuyu görüşeceğiz. Onların talebi vardı. Hatta kitap da getirdik, bağışladık. Çünkü Japonya’da okumak isteyenlerin burada 360 saat Japonca yeterlilik dersi alması lazım.”

İlk Japonca-Kürtçe sözlüğü de hazırladıklarını dile getiren Çolak, “Daha önce Rûdaw’a konuşmuştuk, kapağıyla ilgili sorun çıkmıştı. Yayınevi kapatılmasın diye onları değiştirmek zorunda kalmıştık. Kapakta Kürdistan haritası ve bayrağı vardı.  Sözlükte Kürtçe’nin 3 lehçesi Sorani, Kurmanci ve Zazaki de dahil olmak üzere latinize Japoncasıyla birlikte 2 bin 500’den fazla kelime var. Arka kısmına da Kürtçenin kurmanci lehçesinde gramer  özeti koyduk. Bir sonraki çalışmamızda da bu ebatta üniversitede kullanacağımız temel kitap Kürtçe dil bilgisi çalışması da hazır. Gelecek ay çıkacak” dedi.

Editör: TE Bilisim