Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 seçimleri için 14 Mayıs’ı işaret etmesinin ardından tüm ülkede olduğu gibi Doğu Anadolu’nun en stratejik ve fazla vekil sayısı bulunan şehirlerinden olan Van’da da hareketlilik başladı. Özellikle iktidar partisi AK Parti’nin Van’da hangi isimleri aday göstereceği kamuoyunun merakını kamçılamaya devam ediyor. İl başkanı ve önceki dönem vekillik yapmış olan Kayhan Türkmenoğlu’nun istifa edeceği uzun süreden beri konuşulurken kulis ve siyaset haberleriyle ön plana çıkan Şehrivan Medya Grup Başkanı Yunus Emre Aykaç’ın dün gece paylaştığı tweet ve akabinde paylaştığı haber yerel gündemin hareketlenmesine sebep oldu. Bizde iddia edilen ‘istifa’ sürecinin perde arkasını gazeteci Y.E. Aykaç ile konuştuk.  

-AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu ile ilgili son gelişmeleri kamuoyuna Şehrivan aracılığıyla siz duyurdunuz. Olayın perde arkasında ne var?


Yunus Emre Aykaç: Uzun zamandan beridir kamuoyunda Kayhan Bey’in milletvekili adayı olmak için istifa edeceği zaten konuşulan ve beklenen bir haberdir. Bu durum ile alakalı genel merkez ile görüşmeleri olduğu bilgisi de daha önceden bizlere gelmişti. Cumhurbaşkanının seçim tarihini zikretmesinden sonra haliyle teşkilatlarda bir hareketlilik başladı. Aday olmak isteyen bir kısım il başkanları istifa etmişti kalanlarda bu süreçte istifalarını verecektir. Süreç başladı diyebiliriz artık.

-Akşam saatlerinde bir tweet attınız. Akabinde bir merak uyandı. Bilgi size akşam saatlerinde mi geldi?

Yunus Emre Aykaç: Akşam saatlerinde bana gelen bir kulisi değerlendirmek için çeşitli telefon görüşmeleri gerçekleştirdim. Gece saat 11 buçuk sularında bilgimi teyit ettikten sonra haberi yayına verdim. Şehrimiz siyaset konuşmayı çok seviyor tabi ki. Anında gündem oldu.

-AK Parti Van İl Başkanlığı haber üzerine kısa bir açıklama yayımladı. Açıklamada mevcut il başkanın görevde olduğu ifade edildi. Yani anladığımız kadarıyla bir süreç olacak ama il başkanlığı bu açıklamayı duyurmak istiyor. Yani haber için mutlak bir dille ‘Yalan’ denilmedi. Buna ne dersiniz?


Yunus Emre Aykaç: İl başkanlığının basına gönderdiği yalanlama metnini gayet normal karşılıyorum. Zaten bizim yaptığımız kulis haberciliği.

-Peki, kamuoyu habere mi inansın yoksa il başkanlığının paylaştığı açıklamaya mı?
Yunus Emre Aykaç: İddiamın arkasındayım lakin belki bir hafta veya on gün gecikmeli olarak süreç tamamlanabilir.

-Neden gecikmeli olsun ki? Ya da bu sürede bir gelişme mi olacak?
Yunus Emre Aykaç: Bununda sebebi, Şubat ayının 4’nde AK Parti Van teşkilatının kapsamlı bir programı olacak Nur Tatar Spor Salonunda. Programa Binali Yıldırım ve birkaç üst düzey isim katılacak. Bu programın yapılması da beklenebilir bu da ihtimaller arasında.

-Seçim tarihi de açıklandı… Sizce artık şehirde nasıl bir hava olacak? Süreç nasıl işleyecek?
Yunus Emre Aykaç: Zaten genel merkez istifa edip aday olmak isteyen il başkanlarının talebini almıştı. Bu yeni olan bir konu değil. Zaman daralıyor ve bu süreç elbet kısa bir sürede tamamlanacak. Gece yazdığımız kulisimiz artık Van’da da bu sürecin başladığıdır. Dediğim gibi Van teşkilatının süreci Şubat 4’teki programı için bekletilebilir veya kısa sürede süreç tamamlanmış olabilir. Bunu birkaç gün içinde göreceğiz.

-Kayhan Türkmenoğlu’ndan görevi kim devralacak?
Yunus Emre Aykaç: Bunun ile alakalı gelen son bilgiler teşkilattan yine bir ismin bu görevi devam ettireceği yönünde. Bazı illerde dışardan atamalar yapıldı ama Van’da mevcut kadronun bozulacağını düşünmüyorum. Böyle de seçime gidilecek bence.

-Bize vakit ayırdığınız için teşekkür ederim


Yunus Emre Aykaç: Ben teşekkür ederim. Kolaylıklar diliyorum.

Editör: Haber Merkezi