3 Ağustos 2014’te yaşanan Şengal katliamını protesto etmek amacıyla Şengal Kadın Parkında yapılan basın açıklamasına DBP PM Üyesi Berfin Alev Taş,  HDP Van İl Eş Başkanı Gülistan Orhan, DBP Van İl Eş Başkan Vekili Nazmiye Acar, HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan,  İlçe Belediye Eş Başkanları,  HDP-DBP İlçe Örgütleri,  Van MEYA-DER Eş Başkanı Neriman Urar, Van TUYAD-DER Eş Başkanı Aynur Bağış,  Barış Anneleri İnisiyatifi, KJA Aktivistleri ve halk katıldı.

 

Katliamda yaşamını yitirenler adına düzenlenen bir dakikalık saygı duruşunun ardından söz alan DBP İpekyolu İlçe Eş Başkanı Rojbin Bor,  Ezidilerin tarih boyunca 73 defa katliama uğradığını hatırlatarak,  IŞİD tarafından yapılan son katliamda ise beş bin kadın ve çocuğun kaçırıldığını, binlerce kişinin ise katledildiğini söyledi.

 

IŞİD’in Ezidi halkına karşı gerçekleştirdiği soykırımın geçtiğimiz Hazıran ayında BM özel bir komisyonu tarafından da kabul edildiğini dile getiren Bor,  “ Soykırımın yanı sıra, Ezidi kadınların savaş ganimeti olarak kaçırılıp, köleleştirilmesi, sistematik tecavüze ve işkenceye maruz bırakılması, bir kadın kırımını yol açmıştır. Başta Şengal’deki kadınlar olmak üzere, Ezidi halkı, kendini ölüme ve yok olmaya yatırmak yerine, direnişi seçerek, IŞİD’in bu katliam politikalarına özsavunma ile cevap verdi. Ancak, Tüm Ortadoğu’da olduğu gibi, Ezidi halkı üzerindeki IŞİD tehdidi hala devam ettiğinden, bu tehdit ortadan kaldırılana kadar mücadele etmek biz kadınların tarihi sorumluluğundadır. Tarihin karanlık saygalarına geçen 3 Ağustos, “ Kadın kırımı ve Soykırıma karşı Uluslar arası Eylem günü” olarak kabul edilsin diye mücadelemizi bugünden itibaren alanlarda, Uluslar arası mecralarda, ulusal yargı mekanizmaları nezdinde sürdüreceğiz. Unutulmasın ki hesabı sorulmamış kıyımlar, yenilerinin habercisi olabilir. Bu vesileyle bir kez daha Şengal’de, Rojava’da, Suruç’ta, Ankara garında, sokağa çıkma yasakları adı altında kuzeyde ve tüm Kürdistan’da yitirdiğimiz kadınları saygıyla, sevgiyle, minnetle andığımızı belirtmek isteriz.” Diye konuştu.

Açıklamanın ardından 5 dakikalık susma eylemi yapan KJA’lı kadınlar ‘Jin, Jiyan, Azadi’ sloganları ile eylemine son verdi.

Editör: TE Bilisim