VanHaber - Nüfusa göre vaka sayısında Türkiye rekoru kıran bu iki kentte hastaneler dolup taştı. İl Pandemi Kurulları’na alınmayan Diyarbakır ve Batman Tabip Odası Başkanları, süreci Davul’a anlattı.

Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve hızla dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi, Türkiye’de durağan dönemden yeniden tırmanış eğilimine geçti. Vaka sayısı 200 bine, ölenlerin sayısı da beş bini geçmiş durumda.

Salgına karşı sokağa çıkma yasakları, maske takma zorunluluğu, sosyal mesafe kuralı, toplu mekanları kapama gibi tedbirleri hayata geçiren hükümet, 1 Haziran 2020 tarihinde normalleşme sürecine “kademeli geçiş” yaptı. Bu geçiş ile birlikte özellikle Diyarbakır ve Batman’da vaka sayılarında patlama yaşandı.

İlk günden itibaren Valilik bünyesinde kurulan İl Pandemi Kurulu’na dahil edilmeyen Batman ve Diyarbakır Tabip Odası başkanları, toplumda derin kaygı yaşatan süreci Gazete Davul’a anlattı.

BATMAN’DA TEST YAPILDIKÇA VAKA SAYISI ARTIYOR

Batman Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Oğuz, resmi makamların vaka sayısını açıklamaktan kaçındığını ifade ederek, durumun vahim olduğunu söyledi. “Test yapıldıkça vaka sayımız artıyor. Şu ana kadar sayı bini aştı” diyen Dr. Oğuz, şunları anlattı:

“Pandeminin başında testler Batman’ da yapılmadığı için alınan numuneler Ankara’ya gönderiliyordu. Bu da hem az test yapılmasına hem de tanıda ciddi bir gecikmeye yol açıyordu. Daha sonraları alınan numuneler bir süreliğine Diyarbakır’ a gönderilmeye başlandı.

Testlerin Batman ‘da yapılmaya başlanması ile daha önceki dönemlere göre test sayısında bir artış olduğu görüldü. Ve test sayısının artmasıyla beraber tespit edilen vaka sayıları da artış göstermeye başladı. Şu an vaka sayısı bini geçmiş durumda. Bu anlamda salgının başında önerdiğimiz testlerin sayılarının ve merkezlerinin arttırılmasına yönelik önerilerimizin de ne kadar yerinde olduğu anlaşılmaktadır.

Batman Tabip Odası olarak daha pandeminin başlangıcından itibaren hem toplumun hem de sağlık çalışanlarının sağlığının korunmasına yönelik önerilerimizi, yine düşük gelir düzeyine sahip ailelere, dezavantajlı toplum kesimlerine yönelik sosyal devlet anlayışıyla ekonomik /sosyal tüm yaşamsal ihtiyaçlarının tereddütsüz karşılanması gerektiğine dair kaygılarımızı ısrarla dile getirdik.

Böylesine pandemi süreçlerinde sağlık çalışanları ve toplumun elbette ki sorumluluklarının olduğunu ama asıl sorumluluğun süreci yöneten karar mercilerinde olduğunu ve bu anlamda da karar vericilerin sorumluluklarının bilinci içinde popülist kaygılardan uzak süreci yönetmeleri gerektiğini sürekli hatırlattık. Yine bu süreçte birçok ilde olduğu gibi Batman’da da oluşturulan İl Pandemi Kurulu’na Batman Tabip Odası olarak davet edilmedik. Halbuki böylesi bir salgın ile mücadelede ilin seçilmiş sağlık meslek ve emek örgütlerinin temsilcilerinin bu kurula davet edilmesi, demokratik işleyiş, şeffaflık, toplum ile kurulacak güven ilişkisi ve böylesine toplumun sağlığını ilgilendiren bir konuda sunacağımız katkı açısından da önemliydi.”

Batman’da son olarak dün Gercüş İlçesi’ne bağlı Kömürcü Köyü’ndeki iki evde yaşayanlarda virüs tespit edildi. Bunun üzerine söz konusu evler karantinaya alındı.

DİYARBAKIR’DA ENFEKTE KİŞİ SAYISI İKİ BİNE ULAŞTI

Diyarbakır’daki tablo da içi açıcı değil. Örneğin İzmir’in nüfusu 4.5 milyon olmasına karşın günlük vaka sayısı 30. 1.7 milyon nüfuslu Diyarbakır’da ise son 15 gündür günlük vaka sayısı 100. Kentte enfekte olmuş kişi sayısı ise 2 bine yaklaştı.

Durumun vahametine dikkat çeken Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Şerif Demir, kentte 170 sağlık çalışanın da Covid-19’a yakalandığını ifade ederek, “Bütün insanlarda ölümcül risk taşıması nedeniyle Covid-19 ile mücadelenin bütün dünyada ve ülkemizde bilimsel yöntemler ve epidemiyolojik veriler kullanılarak ciddi bir işbirliği ve koordinasyonla yürütülmesi gerekiyordu. Maalesef Tabipler Odası olarak bu sürecin dışında tutulduk. Vaka sayımız iki bine ulaşmış durumda ve her gün 100 yeni vakaya rastlanıyor. 300 kişi hastanelerde tedavi görüyor, pcr testi pozitif çıkan bin 500’ü aşkın işi de evlerinde karantina altındalar. Tabip Odaları olmadan çalışacak İl Pandemi Kurulu’nun ilimizdeki hekimler başta olmak üzere sağlıkçıların sorunlarına ve bir bütün olarak pandemiye bütünlüklü bir yaklaşım sergileyemeyeceği ve çözüm geliştiremeyeceği ve bu yöntemle pandemiyle mücadelenin il bazında ciddi aksaklıklara neden olacağını dile getirdik. Ne yazık ki söylemlerimizde haklı çıktık” dedi. Veysi Polat - GazeteDavul

Editör: TE Bilisim