Avrupa'nın kuzeyinde yer alan ada ülkesi İzlanda'da 25 Eylül Cumartesi günü gerçekleştirilen genel seçimlerde, iktidardaki sağ-sol koalisyonu güç kazandı. 63 sandalyeden 33'ünü kazanan kadınlar, milletvekillerinin yüzde 52'sini oluşturarak, çoğunluğu sağladı. Kadınların bu hamlesiyle İzlanda, Avrupa'da çoğunluğunu kadın milletvekillerinin oluşturduğu parlamentoya sahip ilk ülke oldu. İlerici Parti'nin 5 milletvekili daha fazla çıkarmasıyla Meclis’teki yerini sağlamlaştıran Koalisyon Hükümeti, parlamentoda 37 sandalyenin sahibi oldu. Üçlü Koalisyonun bir diğer üyesi Bağımsızlık Partisi, 16 sandalye ile en çok milletvekili sayısına sahipken, 8 milletvekili çıkaran Yeşiller Hareketi'nde ise düşüş gözlemlendi.

CİNSİYET EŞİTLİĞİ 

1961'e dayanan “Kadın Erkek için Eşit Ücret Yasası” ile İzlanda, Dünya Ekonomik Forumu raporuna göre en fazla cinsiyet eşitliğinin bulunduğu ülke konumunda bulunuyor. Yapılan seçimlerde kadın milletvekili sayısının yüzde 50'nin üzerine çıktığı İzlanda'yı, yüzde 47 ile İsveç ardından da yüzde 46 oranıyla Finlandiya izliyor 

EN GENÇ KÜRT VEKİL 

İzlanda’da seçilen en geç milletvekili ise Kürt Linya Taha Kerim oldu. İzlanda’da basına konuşan Linya Taha Kerim, annesinin ve babasının Kürt olduğunu 1993 yılında babasının İzlanda’ya göç ettiğini belirtti. Ailesiyle birlikte 2013 yılında Kürdistan Bölgesi’ne döndüklerini aktaran Kerim, 2016 da ise yeniden İzlanda’ya gittiklerini söyledi. Kerim, “İzlanda da eğitim aldım ve dilini çok iyi biliyorum. Aynı zamanda mülteci bir ailede doğduğumu da unutmadım” dedi.

 

Editör: TE Bilisim