VanHaber - KDP’nin Diyarbakır’daki merkezine giden polis, İçişleri Bakanı’nın talimatıyla parti tabelasının indirilmesini ve binasının kapatılması gerektiğini iletti.

Kürt siyasetçi ve avukat İbrahim Güçlü ile KDP Genel Başkanı Reşit Akıcı, basın toplantısı düzenleyerek karara tepki gösterdi.

İbrahim Güçlü, “Kürt partilerinin kurulmasında sorunlar yaşanıyor. Her seferinde de buna itiraz ettik. Parti kuruluşu için siyasi partiler kanununa göre izin almak gerekmiyor. Siyasi partiler kanunu 5’inci maddesinde parti kurma şartlarını sağlayanların izin almasına gerek olmadığı belirtiliyor. İçişleri Bakanı’nın parti kuruluşlarını onaylama ya da onaylamama gibi bir yetkisi yok” dedi.

Güçlü, polisin Kürt Demokrat Partisi’nin Diyarbakır’daki merkezine giderek, İçişleri Bakanı’nın talimatıyla parti kuruluşunun gerçekleşmediği gerekçesiyle tabelanın indirilmesi gerektiğini bildirdiğini ifade etti.

Emniyet yetkililerine kanunların nasıl işlediğine ilişkin gerekenleri söylediğini belirten Güçlü, sözlerine şunları ekledi: “Kendilerine İçişleri Bakanı’nın verdiği talimatın bize tebliğ edilmesini istedik. Emniyet yetkilileri İçişleri Bakanı’nın resmi bir tebliğinin olmadığını ama sözlü talimat verdiğini ilettiler.

Bende kendilerine İçişleri Bakanlığı içerisinde Kürtlere karşı bir grubun olduğunu ve bunların provokatörlük yaptığını ve bu bürokratın resmi bir yazı yazmadığını düşünün. Eğer resmi bir tebliğ yoksa size verilen sözlü talimatı tutanakta yazın. İçişleri Bakanı’nın size verdiği sözlü talimatı tutanağa yazarak bize iletin. Resmi olarak tutanak tutmaları gerektiğini söyledim. Resmi tutanağı bize ilettikten sonra bizim de yürütmenin durdurulması için mahkemeye başvuru hakkımız doğacak. Biz de mahkemeye başvuracağız.”

Emniyet yetkililerinin farklı bir anlaşma şekli önerdiklerini kaydeden Güçlü, uzun süren müzakere ve diyalogdan sonra 2 Ocak’a kadar logonun geçici olarak kapatılmasına ve daha sonra belge oluşturulması için girişimlerde bulunulmasına karar verildiğini belirtti.

Güçlü ayrıca, “Kurulan bir çok partinin alındı belgesi olmadan tabelalarını asıp faaliyetlerini devam ettirdiğ örnekleri var” dedi.

Rudaw

Editör: TE Bilisim