HDP’li vekil Murat Sarısaç, Kürt sanatçıların yapacağı konserlerin yasaklanmasını Meclis gündemine taşıyarak, yasaklamaların sebebini sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç, Kürt sanatçıların yapacağı konserlerin engellenmesini Meclis gündemine taşıdı.  

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle verilen önergede anadilinde eğitim başta olmak üzere Kürtçe'nin korunup geliştirilmesi yönündeki taleplerin ortada olduğunu, Kürtçe konser ve tiyatro yasaklarının sistematik bir hal almaya başladığına dikkat çekildi. Kürtçe müzik yapan sokak sanatçılarına yönelik müdahalelerin yanında son günlerde Kürt sanatçıların vereceği konserlerin yasaklanmasına değinilen önergede, “Aynur Doğan’ın 20 Mayıs 2022’de Kocaeli Derince’de ve Metin-Kemal Kahraman’ın 17 Mayıs 2022’de yapması planlanan konserleri engellenmiştir. Son olarak Kürt sanatçı Mem Ararat’ın 29 Mayıs 2022 tarihinde Bursa’da yapacağı konser de Bursa Valiliği tarafından ‘Kamu güvenliği’ gerekçesiyle yasaklanmıştır. Özellikle son aylarda Kürtçe konser ve tiyatro etkinliklerinde periyodik bir karşıtlığın oluşturulduğu görülmektedir. Kürtçe etkinliklere karşı oluşturulan ‘güvenlik’ algısı da dilin, hayatın olağan akışı içinde özgürce yer almasını engellemektedir” denildi.

‘YASAKLAR KEYFİ UYGULANIYOR’

Soyut güvenlik algısıyla, yasakların keyfiyet arz ettiği belirtilen önergede, "Kürtçenin sosyal yaşamdaki varlığına yönelik uygulamaların kabul edilemez bir noktada olduğunu vurguladı. “Kürt sanatçılara yönelik yasaklarla başlayan süreç, ülkedeki farklı dillerde müzik yapan birçok sanatçının etkinlerine getirilen yasaklarla devam etmektedir” ifadeleri yer aldı.

Sarısaç, Soylu'ya şu soruları yöneltti:

"*Kürt sanatçılardan Aynur Doğan, Metin-Kemal Kahraman ve Mem Ararat’ın konserlerine yönelik yasaklar hakkında Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır?

*Kürt sanatçıların ülkenin farklı yerlerinde vermesi planlanan müzik konserlerinin periyodik olarak yasaklanmasının sebebi nedir? Bunun hukuki dayanağı nedir?

*Kürtçe konserlerin “kamu güvenliği” ile nasıl bir somut ilişkisi bulunmaktadır? Kamu düzeni, Kürtçe konser yasaklarıyla mı sağlanmaktadır?

 *Son aylarda birçok müzik konserinin yasaklanması konusunda alınan herhangi merkezi bir karar var mıdır? Yasaklara karşı herhangi bir tedbir alınacak mıdır?"

Editör: TE Bilisim