VanHaber - Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 2016 yılında ilan edilen 79 günlük sokağa çıkma yasağı ve Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamaları en çok kültür ve sanat çalışmalarını olumsuz etkiledi. Yasak sonrası Gever Kültür Sanat Derneği'nin binasının yıkılarak işlevsiz hale getirilmesi ve belediyeye kayyım ataması nedeniyle kültür ve sanat alanındaki çalışmalar durma noktasına geldi. 4 yıldır kültür ve sanat alanında gözle görülür bir çalışma yapılmazken, gençler ise imkanları doğrultusunda farklı alternatifler yaratıyor. Kent merkezindeki caddede Kürtçe ezgiler seslendiren Koma Dengda adlı grubun üyeleri de bu gençlerden bazıları. 

ANADİL VE KÜLTÜR VURGUSU

Sesleriyle çarşı merkezine bir süredir renk katan grubun üyelerinden Can Kutluk, sanatlarını anadillerinde icra edebilecekleri bir merkezin olmamasından dert yandı. Ortaokulda şarkı söylemeye başladığını ve müziğe ilgisinin arttığını aktaran Kutluk, gitar çalmayı öğrendikten sonra da sokakta şarkı söylemeye başladığını kaydetti. Bir aydır sokakta müzik yaptıklarını belirten Kutluk, kendilerine destek veren insanlardan güç aldıklarını ifade etti. Kutluk, Kürtçe ezgilerle ayrıca anadillerini yaşattıklarını ve kültürlerine sahip çıktıklarını dile getirdi.  

DERNEK SONRASI DURUM

Kentte çok sayıda gencin maddi imkansızlıklardan dolayı müziği bıraktığına dikkati çeken Kutluk, Gever Kültür ve Sanat Derneği gibi merkezlerin de işlevsiz hale getirilmesiyle birlikte kültür ve sanat alanındaki çalışmaların tamamen ortadan kalktığına dikkat çekti. Özellikle derneğin faaliyette olduğu dönemde birçok gencin ücretsiz olarak kendini kültür ve sanat alanında geliştirdiğini söyleyen Kutluk, "Yeterince nasibimizi alamadık ve kültür merkezi 2016 yılında kapatıldı. Gençler için kültür merkezlerinin tekrardan açılmasını istiyoruz" diye seslendi. Herhangi bir merkezin olmaması nedeniyle enstrüman bulmakta da zorlandıklarını kaydeden Kutluk, “Üniversite sınavları öncesi müzik eğitimi oluyor. Onun eğitimini almak gerekiyor ve eğitim alabileceğin herhangi bir yer yok. 4 yıldır kapatılan bir kültür merkezi var" dedi. 

Editör: TE Bilisim