HAYDAR ERDİNLER - VANEKSPRES HABER - ANKARA

HDP Van milletvekili Murat Sarısaç, Genel Kurul’da “Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi üzerine yaptığı konuşmada sporun birleştirici ve barışçıl yönüne değinilmediğini belirterek “Nelson Mandela 2 ulusu bir araya getirmede sporu çok iyi kullanmıştı; ama öbür taraftan baktığımızda Salazar ve Mussolini gibi diktatörler de özellikle toplumu uyutma, fanatizm ve faşizmi canlandırma için kullanmışlardı. Biz de Türkiye'nin durumuna baktığımızda, açıkçası spor çok da iyi bir durumda değil; ideal bir noktada olmadığı apaçık ortada. Bugün, futbol başta olmak üzere, sporun, şikeden şiddete, ırkçılıktan siyasi müdahalelere, cinsiyetçilikten yolsuzluğa benzer tartışmaların merkezinde olduğunu görüyoruz.” dedi.

Sözlerinin devamında gençlerin sporla ilgilenmeleri için öncelikle ekonomik koşulların sağlanması gerektiğini ifade eden Sarısaç sözü Van’a getirerek “Özellikle Van'da -yüzde 80'i genç ve yaş ortalaması 20 olmasına rağmen- hâlâ kalıcı bir istihdam yaratılamadığı için gençler başka illere gitmek zorunda kalıyorlar. Sadece 2020 yılında 20 genç bu inşaatlarda veya ona benzer yerlerde çalıştığı için iş cinayetleriyle yaşamını yitirdi. Yine, birkaç gün önce, Van'da, ataması yapılmayan genç bir öğretmen intihar etti, adı Harun Titiz, daha 25 yaşındaydı.” dedi.

“Sözler neden tutulmuyor?”

Van’ın cezalandırıldığını söyleyen Sarısaç, depremden sonra bir türlü yapılmayan şehir stadyumu konusunda şöyle konuştu: Van depreminde ağır hasar gören yerlerden bir tanesi de Van Stadı'ydı. Raporlarda Van Stadı'nın kesinlikle çok ağır hasarlı olduğu, bu yüzden yıkılıp yerine yenisinin yapılması gerektiği söylenmişti; ama her ne kadar Hükûmet her seçim öncesi gelip bu konuda Van'a birçok söz verse de, Van Stadı'yla ilgili sözler verse de bu sözler hiçbir zaman yerine getirilmedi. Yine, 2019 Yerel Seçimleri öncesi Gençlik ve Spor Bakanı da gelmişti, Van’da yine bu sözleri verdi. Bu sözleri vermesiyle beraber kayyumlar ve valiler seçim için bunun propagandasını yaptılar ama bu da yerine getirilmedi. Açıkçası Vanlılar adına buradan Bakan Yardımcılarına ve Sayın Bakana sormak istiyorum: Neden verdiğiniz sözü tutmuyorsunuz ya da tutamayacağınız sözleri niye veriyorsunuz? Van halkı da sizden büyük bir cevap bekliyor, ciddi bir cevap bekliyor. Yine bu süreçte Cumhurbaşkanı ve bakanlar da aynı sözü verdiler, yine de yapılmadı. Van'daki her şeyde olduğu gibi burada da çok büyük bir cezalandırma yöntemi hâlâ devam ediyor.”

Kayyumlar sporu da etkiledi

Sarısaç, belediyelere atanan kayyumlara da değinerek bundan sportif faaliyetlerin etkilendiğini ifade ettikten sonra spor ve kültür merkezlerinin atıl hale getirildiğini ve birçok branşta verilen spor kurslarının sonlandırıldığını söyledi. HDP’nin belediye anlayışının; kadınların sporun cinsiyetçi yönünü bertaraf etmesi için kadın amatör spor kulüplerini desteklediğini, sporu egemenlerin cinsiyetçi, milliyetçi ve şoven politikalarının tekelinden çıkararak toplumsal özüyle buluşturmayı amaçladığını belirten Sarısaç “Sadece Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yaz spor okullarıyla 15 branşta 6.693 çocuğun faydalandığı kurslar açtı ama bugün Siirt'te, Van'da, Diyarbakır'da bu tesislerin bütün hepsi atıl durumda ya da cemaatlere peşkeş çekilmiş durumda.” dedi.

Editör: TE Bilisim