MKM’nin 30’uncu kuruluş yıldönümü nedeniyle Van’da yapılmak istenen konser Valilik kararıyla yasaklandı. Konser bugün HDP il binası önünde yapılacak.                       

Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (MKM) 30’uncu kuruluş yıldönümü nedeniyle Van’da yapılmak istenen konser Van Valiliği tarafından yasaklandı.

MKM çalışanları, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri, Tevgara Jinên Azad (TJA) aktivistleri ve birçok sivil toplum örgütünün katılımıyla yasağa karşı basın açıklaması yaptı. Aryen Kültür Merkezi’nde yapılan açıklamayı okuyan sanatçı Kemal Yıldırım, MKM’nin 30 yıldır özgür sanat ve Kürt dili için mücadele verdiğini belirtti. Birçok kez kurumlarının kapatıldığını, çalışanların gözaltına alındığını ve cezalandırıldıklarını dile getiren Yıldırım, MKM’yi yaşatmak için büyük bedellerin verildiğini hatırlattı.

YASAKLAMA İLE BİR HALK YOK EDİLEMEZ’

Soruşturma, cezalandırma, asimilasyon ve yok etme politikalarının 30 yıl boyunca durmadığını söyleyen Yıldırım, bugün de aynı yöntemin devam ettiğine vurgu yaptı. Daha birkaç gün önce Kürt ulusal kıyafetlerinin bile yasaklandığını hatırlatan Yıldırım, “Yine birkaç gün bir şarkımız ve bugün ise konserimiz yasaklandı. Konserimiz, Valiliğin; ‘uygun görülmemiştir’ kararıyla  yasaklandı. Bu yasakçı zihniyet bilsin ki yasaklamakla asla bir dil, kültür ve halk yok edilemez” diye konuştu.

‘KÜRT DİRENİŞ TARİHİNE BAKIN’

“Kürtler her koşulda kendi kültür ve sanatlarına sahip çıkmış ve sahip çıkmaya da devam ediyor” diyen Yıldırım, “Eğer siz bunu bilmiyorsanız dönüp Kürt direniş tarihine bakın. Kürt sorunun olmadığını söyleyenler bugün bu yalanlarıyla yüzleşmek zorundadır. Onlar bu halkın ve tarihin önünde suçludurlar ve daima bir suçla olarak anılacaklar. Biz her zaman olduğu gibi bundan sonra da bu yok etme politikalarına karşı direnecek ve mücadele edeceğiz. Halkımıza söz veriyoruz; biz onları sanatsız bırakmayacağız. Bu vesile ile bir kez daha bu yasakçı zihniyeti kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

KONSER YARIN HDP BAHÇESİNDE YAPILACAK

Açıklamaya katılan HDP Milletvekili Muazzez Orhan ise, konserin bugün HDP il binası önünde yapılacağını duyurarak, tüm halkı konsere davet etti. 

Editör: TE Bilisim