2020 ve 2021 yıllarında pandemi nedeniyle yapılamayan 20. Munzur Kültür ve Doğa Festivali, bu yıl da Tertip Komitesi tarafından Tunceli Valiliği'nin yasaklamalarına tepki olarak merkezde iptal edildi. DEDEF Genel Başkanı Özkan Tatar, Ovacık, Pertek ve Hozat ilçelerinde yapılacak festivallerin de iptal edilmesine yönelik çağrı yaptı. İlçelerdeki festivallerin durumu, ilerleyen saatlerde netlik kazanacak.

Bugün saat 12.30'da Sanat Sokağı'nda bir araya gelen Tertip Komitesi, sloganlar eşliğinde Seyit Rıza Meydanı'na yürüdü. Yürüyüşte HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Dersim Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin, DEDED Genel Başkanı Özkan Tacar da yer aldı.

Tertip Komitesi adına açıklama yapan Orhan Çelebi, valiliğin müzik gruplarını yasaklama, stadyumu tahsis etmeme, barınma için dışarıdan gelenlere pansiyonları kapatma ve yürüyüşü engelleme kararına ilişkin, "Bu karar Dersim ilinin terörize edilmesi, yasaklı iller arasına alındığı ve bu ilde yaşayan binlerce halkın potansiyel suçlu ilan edildiği anlamına gelmektedir. Mülki idare amirliği bu yasaklara paralel olarak özelikle son haftalarda şehrimizi OHAL uygulamaları sahasına çevirmiştir. Türkiye’nin hiçbir ilinde görülmeyen uygulama Dersim il-ilçe giriş çıkışlarında onlarca arama –kontrol noktaları oluşturulmuş, bu durum insanların seyahat özgürlüğünü kısıtladığı gibi 90’lı yılları aratmayan baskı ve sindirme politikalarını tekrar hayata geçirildiğini göstermiştir. Bugün itibarıyla festivalimize dönük engelleme ve şehirdeki uygulamalar göz önüne alındığında topyekûn bir yasaklama kararının valilik tarafından hayata geçirildiği görülmektedir" dedi.

Editör: TE Bilisim