VanHaber - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç, Başkale depreminde yıkılan evler yerine kalıcı konutların neden yapılmadığını Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a cevaplaması için soru önergesi sunan, HDP'li Murat Sarısaç, 

"Türkiye’de depremin ciddi bir realite olduğu bilimsel araştırmalar ve tarihsel deneyimler ortaya koymaktadır. Deprem riskinin yüksek olduğu illerden bir tanesi de seçim bölgem Van’dır. 23 Ekim – 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan iki depremin sosyo-ekonomik etkileri bertaraf edilmeden 23 Şubat 2020 tarihinde İran’ın Türkiye sınırında bulunan Xoy şehrinde meydana gelen 5.9 şiddetindeki deprem Başkale ilçemizde ciddi bir yıkıma neden olmuştur.

Depremde Başkale ilçemize bağlı Özpınar (Elbîs), Güvendik (Elezî), Gelenler (Qîratî) Kaşkol (Qaşqol) ve Böğrüpek (Xanîk) mahallelerinde yaşanan yıkımda 10 insanımız hayatını kaybetmiş, onlarcası ise yaralanmıştır. Aynı şekilde onlarca konut ve yüzlerce ahır yıkılırken binlerce konutta ise ağır hasar yaşanmıştır.

Afet bölgesi ilan edilerek yaraların hızlıca sarılmaması neticesinde, kış koşullarının da etkisiyle yurttaşların çoğu Van’a göç ederek kiracı durumuna düşerken üretim kaynaklarını da kaybetmişlerdir. Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen yurttaşların ev ve ahır ihtiyaçlarının karşılanmadığı sıklıkla basına da yansımaktadır. Kimi yurttaşlarınsa yıkılan evlerini çamur ve briketlerle tek odalı olacak şekilde yaptıkları ifade edilmektedir. Konuyla ilgili verdiğim yazılı soru önergesine Bakanlığınızın 11 Aralık 2020 tarihinde verdiği cevapta acil yıkılması gereken yapıların yıkımının yapıldığı ifade edilerek “Yapılan tespitler neticesinde belirlenen 4157 ağır hasarlı yapıların yıkım işleri için Başkale Kaymakamlığı tarafından ihale yapılmış ve 1790 adet yapının yıkımı Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personelinin kontrolünde tamamlanmıştır. Ağır hasarlı yapı sahiplerinin itirazları nedeniyle yıkım işleri yüklenici tarafından ilerleyen zamanda yapılacaktır.” denilmektedir.

Bakanlığınızın cevabından yıkım çalışmalarına paralel ölçüde konut ve ahır yapımının söz konusu olmadığı açıkça görülmektedir. Bu da 10 yıl önce yaşanan Van depremine benzer şekilde depremin etkilerinin Başkale ilçemizde de kalıcı olarak ortadan kaldırılmayacağının işaretini vermektedir. Bu nedenle tarım ve hayvancılıkla geçinen, üretim yapan yurttaşların üretim kaynaklarını kaybetmelerine, büyük kentlerde kiracı durumuna düşmelerine neden olmaktadır. Konuyla ilgili verdiğimiz Başkale’nin afet bölgesi ilan edilmesi kanun teklifinin gereği yerine getirilmemiş, Meclis araştırma önergemiz ise reddedilmiştir. Bütün bunların sonucunda yurttaşlar bir kış mevsimini daha zor şartlar altında geçirmek zorunda kalmışlardır. Başkale ve çevresinde mağdur olan yurttaşlar bugün de ev ve ahır ihtiyaçlarını basın yoluyla yetkililere ulaştırmaya çalışmaktadırlar." İfadelerini kullandı.

Milletvekili Sarısaç, Bakan Murat Kurum'a cevaplaması için şu soruları iletti:

1- Van ilinin Başkale ilçesinde 23 Şubat 2020’de yaşanan 5.9 şiddetindeki deprem hakkında Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır?

2- Başkale ve çevresinde yıkılan ve ağır hasar alan konut ve ahırların yıkımına müteakip yeni konut ve ahırlar neden yapılmamıştır

3- Başkale ve çevresinde, depremde temel geçim kaynakları olan küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarını kaybeden yurttaşların zararı tanzim edilmiş midir? Tanzim edilen tutar ve kişi sayısı kaçtır?

4- Başkale ve çevresinde yaşanan depremden sonra yurttaşların basına da yansıyan ev ve ahır taleplerinden haberdar mısınız

5- Başkale’de depremzede yurttaşların talepleri ne zaman karşılanacaktır? Yeni ev ve ahırların yurttaşlara teslim edilmesi için belirlenen bir tarih var mıdır?

6- Van’da 10 yıl önce yaşanan depremde olduğu gibi Başkale depreminin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen depremin etkileri kalıcı bir şekilde neden ortadan kaldırılmamıştır?

Editör: TE Bilisim