Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin hakkında “hak ihlali” kararı vermesine rağmen eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tahliye edilmemesi tartışılmaya devam ediyor. Yeniçağ gazetesinden Arslan Tekin ise bugünkü köşesinde konuyla ilgili olarak dikkat çeken bir telefon görüşmesine yer verdi.

Tekin, Eski Ankara DGM Savcısı ve Öcalan’ın yargılandığı davanın savcısı olan Talat Şalk’la yaptığı görüşmeyi yazdı. Öcalan’ı İmralı’da sorgulayan savcı Şalk, AİHM’in Demirtaş kararının yerinde olduğunu söyledi.

“AİHM, mahkûmun kim olduğuna bakmıyor. AİHM, terörü, teröristi savunmaz” diyen Şalk, “Adam dört seneden beri tutuklu. AİHM’nin kararını doğru buluyorum. Bizim de kurallara uymamız gerekiyor” görüşünü dile getirdi. Arslan Tekin, Savcı Talat Şalk ile yaptığı telefon görüşmesi diyaloglarını şöyle aktardı:

– Siz savcı, ben gazeteci olarak İmralı’da beraberdik…

– Kitabınızı biliyorum. İmralı’daki Konuk kitabını yazmıştınız.

– Yağmur’la (Tunalı) konuşuyordum. Ona Selahattin Demirtaş hakkında yazdığımın yanlış olduğunu, AİHM’nin kararının yerinde olduğunu söylemişsiniz.

– Ben onu tek sanıkla biliyordum. Yeni sanırım 107 sanıklı iddianame hazırlanmış. Adam dört seneden beri tutuklu. AİHM’nin kararını doğru buluyorum. Bizim de kurallara uymamız gerekiyor.

– Ama şöyle deniyor: Bizde daha iç hukuk bitirilmedi, AİHM’ye gittiler, deniyor.

– AİHM’nin bu şekilde uygulamaları var. Kararı ters değil. AİHM terörü savunmaz.

– Ama PKK olunca Avrupa yumuşak bakıyor. Ben o açıdan da biraz sert girdim.

– AİHM, mahkûmun kim olduğuna bakmıyor. AİHM, terörü, teröristi savunmaz.

– Yani AİHM’nin kararı doğrudur, diyorsunuz. Türkiye Demirtaş’ı serbest mi bırakması gerekirdi?

– Serbest bırakılması lâzımdı. Bırakırlar, mahkeme yine devam ederdi. Ama şimdi bırakırlar mı, bırakmazlar mı bilmiyorum. Davaya bir sürü insan eklemişler.

– Çok insan eklemeleri, AİHM’i boşluğa düşürmek için mi?

– Belki onun içindir. Sabah Can Ataklı’yı dinledim. “AİHM’ne uyarlar, Demirtaş’ı serbest bırakırlar, sonra yine tutuklarlar.” diyor. Bunu yaparlar mı, yapmazlar mı, bilmiyorum. Mademki, biz Avrupa Konseyi üyesiyiz, bu kararlara uymak durumundayız. Ama Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına da yerel mahkemeler uymuyor.

Editör: TE Bilisim