Oyun terapisi sertifika eğitimi ; çocukların oyunu ve oyuncakları kullanarak kendilerini ifade etmesine aracılık eden, çocuğun sağlıklı gelişim sürecine yardımcı olan bir terapi şeklidir. Çocuklar kendilerine oyun odasında sunulan oyuncak, sanatsal malzemeler ve drama öğeleri ile iç dünyalarının dışavurumlarını kolaylaştırırlar. Yaşanan sorunların anlaşılması, deneyimlerin ve duyguların iadesi gibi beceriler oyun yoluyla geliştirilir.

Ebeveyn veya bir tanıdıkla oyun dışında, oyun terapistinin koşulsuz çocuğu kabullenici olması çocuğu cesaretlendirir. Oyunun fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişime katkısı oyun terapisi sürecinde de devam eder. Çocukların oyun yoluyla sosyal bağlar kurması ve ilişkileri güçlendirmesi mümkündür.

Oyunun iki temel amacı vardır diyebilir. Bunlardan biri çocuğun bilişsel ve motor gelişimini desteklemesi, ikincisi ise duygusal çatışmaların çözülmesini sağlamasıdır.

Oyun terapisinin kapsamlı olarak anlatıldığı ve uygulamalı olarak öğretildiği oyun terapisi eğitimimiz hakkında bilgi almak için hemen eğitim danışmanlarımız ile iletişime geçebilirsiniz.

Oyun, tedavinin içerisinde yer aldığı gibi aslında çocuğun tanınması ve psikolojik sorunlarının anlaşılması ve tanı sürecinde de kullanılan bir araçtır.

Oyun gözlemi, özellikle küçük yaş çocuklarının görüşmeci ile ilişkisi, bakım vereni ile ilişkisini temel alan ve sözlü bildirimin zor olduğunu görüşme tekniklerinin temelidir.

Oyun; çocuk ile değerlendirici arasındaki güveni ve iletişimi güçlendirir. Değerlendirmede mikrosfer (muayene odasında bir köşe gibi) veya makrosfer (muayene odası dışında, oyun odası gibi) tercih edilebilir. Örneğin kreşte yaşıtlarını ısırma davranışı gösteren bir çocuk klinik ortamda sorun göstermezken, doğal ortamında gözlendiğinde (örneğin kreşin oyun parkında) problemli davranışının nedeni daha iyi anlaşılabilir. Bazen sanatsal ve sportif uğraşılar da oyunla değerlendirmenin bir parçası olabilir.

Oyun terapisi okul öncesi yaş grubu çocuklar için doğrudan bir müdahale yöntemidir.

Oyun terapisi; bir terapist ile çocuk arasında kurulan ve çocuğun oyun yoluyla kendi iç dünyasını keşfedip gösterdiği ve çocuğun bir erişkinle sağlıklı iletişimi gösterdiği bir süreçtir.

Oyun terapisi sürecinde terapistin çocuğu koşulsuz kabullenmesi, çocuğun kendi duygularını rahatça yaşamasına izin vermesi ve çocuğun oyun sayesinde sadece söze dayanmadan hareket ve etkinliklerle rahat davranması çocuğun iyileşmesi ve gelişmesini hızlandırır.

Oyun terapisinin kullanımı iki ana başlık altına toplayabilir.

Oyun terapisi ilk olarak çocuğun gözlemlenmesi, yaşanan sorun davranışlarla ilgili bilgi edinilmesi, çocuğun tanınması ve altta yatan duygusal süreçlerin anlaşılması için kullanılmasıdır. Tanısal amaçlı oyun terapisi görüşmeleri serbest oyunu içerebileceği gibi, varsa bir gözlem protokolünü takip edebilir veya ilgili değerlendirme nedenine göre terapistin belirlediği aşamalara göre şekillenebilir. 

Oyun terapisinin kullanıldığı ikinci alan ise iyileştirme amaçlı çocuk psikoterapisi yöntemi olarak yapılan uygulamalardır. Burada terapist hangi oyun terapisi ekuluna göre takip edecekse, seansları o şekilde düzenler. Hedef çocukla ilişki kurup mevcut sorun davranışların düzeltilmesidir.

Oyun terapisinin kapsamlı olarak anlatıldığı ve uygulamalı olarak öğretildiği oyun terapisi eğitimimiz hakkında bilgi almak için hemen eğitim danışmanlarımız ile iletişime geçebilirsiniz.

Oyun terapisi eğitimini şimdi online olarak da alabilirsiniz. Online oyun terapisi eğitiminde canlı derslerimize ücretsiz katılır.  Oyun terapisti hocamız Şengün İnan Gülpınar’a tüm sorularınızı sorabilrisiniz.

Oyun terapisi eğitiminden sonra isteyen kursiyerlerimiz aile danımanlık merkezimizde uygulama yapma imkanı elde eder. Merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarına  https://www.omurboyuegitim.com/  web sitemizden ulaşabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim