Van Ekspres- Son Dönemlerde İranlı Turistlerin yoğun bir şekilde Van’a geldiğini söyleyen Van TÜRSAB Başkanı Cevdet Özgökçe, ‘’İranlıların Ülkemize ve özellikle ilimize gelmesi Ekonomi anlamında ciddi katkı sağlamaktadır. Merkeze çıktığınızda her tarafta İranlı turist görebiliyorsunuz. Kentimize gelen İranlı turistler hem bizim hemde esnafın yüzünü güldürüyor. Şuan memleketimizin tek geçim kaynağı Turizm sektörüdür. Memleketimizde Sanayi, Tarım ve Hayvancılık bitme noktasına geldi. Van şuan dışarıya ne ithal ediyor, hiçbir şey. Hep tüketime bağımlıyız. Fakat turizm sektörüne baktığımızda son yüzyılın patlamasını yaşadık. Son üç Yıl İçerisinde he Ülkede hemde Van’da yaşanan olaylardan dolayı gelen İranlı turistlerin sayısı hayli azdı. 2013 ve 2014 yıllarında Barış Sürecinden kaynaklı gelen Turist sayısı hayli fazlaydı fakat bu yılki rakamları yine bulmamıştık. Edindiğimiz resmi rakamlara göre İlimize Son iki aylık sürede 160 bine yakın İranlı Turist ziyaret etti. Bu rakamların yükselmesi bizleri gerçekten mutlu ediyor. İranlıların gün geçtikçe Van’a gelmeleri İran pazarında yaptığımız çalışmalardan kaynaklanıyor. İran’a yılda en az 15 defa gidip çeşitli temaslarda bulunduk. İran’a gidip yaptığımız temasların şuan meyvelerini yiyoruz. Kurban Bayramı’ndan sonra turizm heyeti ile İran’a bir dizi ziyaretlerde bulunacağız. Bundan sonra da İranlı Turistlerin daha fazla Van’a gelmesini sağlamak adına çalışmalarımız devam edecek’’ dedi.

‘’Sahil Plaj Porejeleri Devam Etmeli’’

Vangölü sahilinde yapılan plajların turizme ciddi kattı sağladığını söyleyen Özgökçe, ‘’Halk Edremit Belediyesi tarafından ilimizin yıllardır ihtiyacı olan halk plajı projesini hayata geçirdiler. Turizm adına yapılan bu halk plajı bir zenginlik katıştır. Geçen Pazar günü Edremit halk plajında 6 bine yakın şenzlog kiralanmış. Bu 6 Bin şenzlogtan 3 binini İranlı vatandaşlar kiralamış. Buda gösteriyor ki Van’da Turizme yapılan yatırımların halk nezdinde değerinin olduğu ve kente gelen turistlerinde yararlanabildiğinin göstergesidir. Biz TÜRSAB olarak Edremit Belediyesi’nden Eski Kundura Fabrikasının olduğu yerde sahil bölümünde kumluk yer var. DSİ Kampının hemen bitişi olan yer ile birleştirilerek halk plajı yapılmasını istedik. Tuşba Belediyesi’nin de Mollakasım da bir halk plajı çalışması var. Bu tür yatırım ve projelerin devam etmesi gerekmektedir’’ dedi.

Özgökçe: Belediyeler Sahil Temizliğinde Yetersiz

Van’ın kanayan bir yarası haline gelen Sahil temizlikleri konusunda Belediyelerin yetersiz olduğunu dile getiren Özgökçe, ‘’Öncelikle arıtma tesisinin olmayışı Gölün kirlenmesinde büyük bir etken olmaktadır. Bu konuda Yetkililerin biran önce harekete geçmesi ve yeni bir arıtma tesisinin yapılması gerekir. Vangölü çevresinin temizlenmesi konusunda Belediyelerin ciddi anlamda çalışma yürütmesi gerekir. Vangölü ve çevresinin kirletilmesi konusunda halkımızda çok duyarsız davranıyor. Öncelikle toplu olarak bunun bilince varmamız ve çöpümüzü rast gele duyarsız bir şekilde atamamız gerekir. Belediyeler sahil temizliğinde konularında çalışmaları yetersiz. Vatandaş ile belki baş edemezsiniz ama belediyelerin bu konuda ciddi manada çalışma yürütmesi gerekir. Belediye Temizlik işçilerini haftada bir yada iki defa sahilerde temizlik yapması gerekir. Kentte bir tek sahillerde bu çöp çirkinliği yok kenar mahallelerde aynı çirkin görüntüler görmekteyiz. Belediyelerin özellikle temizlik konusunda daha da duyarlı olması ve temizlik konusunda çok ciddi çalışmalar yapması gerekiyor’’ dedi.

Editör: TE Bilisim