Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin son bulması için başlattığı açlık grevi eylemi 34’üncü gününde devam ediyor. Güven’e destek vermek amacıyla HDP Van İl Örgütü binasında Tevgera Jinan Azad (TJA-Özgür Kadın Hareketi) ve Barış Anneleri’nden 14 kadının girdiği açlık grevi nedeniyle sabah saatlerinde polis baskınıyla gözaltına alındı. Gözaltına ilişkin HDP il Örgütü bahçesinde basın açıklaması yapıldı. HDP ve DBP İl Eşbaşkanları ile çok sayıda kişinin katıldığı açıklamayı yapan milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Leyla Güven’in başlattığı eylemin 34’üncü gününe girdiğini hatırlattı.

‘TARİHTE GÖRÜLMEMİŞTİR’

Tecrit bir insanlık suçu olduğu için Güven’in eylem başlattığını belirten Ertan, “Dünyanın hiçbir yerinde, tarihin hiçbir döneminde bir insana yönelik böylesi bir ağırlaştırılmış bir uygulama görülmemiştir. İmralı’da uygulanan rejim özel bir rejimdir. Ve bu tecrit tek başına Sayın Öcalan’a değil bir halka büyük bir topluma da uygulanmaktadır. İmralı kapıları açıkken bu ülkede barış ve müzakere süreci devam ediyordu ve o dönem bütün Türkiye halkının barışa dair umutları artmış ve bu ülkede barış rüzgarları esiyordu. Böylesi bir dönemi akamete uğratan güçler barış masasını devirmiş ve o günden beri mutlak tecride devam etmiştir. Tecridin insanlık suçu olduğuna dikkat çekmek için ve yaşanan onca kaosa, zulme karşı bir umut ve özlemle, büyük bir onurla bu direnişi başlatan Sayın Leyla Güven’i tekrar saygıyla selamlıyoruz” dedi.

“Leyla’nın talebi bizlerinde talebidir” diyen kadınların açlık grevlerine destek vermek amacıyla Diyarbakır, Batman ve Van’da 3 günlük açlık grevine başladığını hatırlatan Ertan, dünden beri 3 kentte de gözaltı operasyonlarının başlatıldığını hatırlattı. Diyarbakır’da özellikle Barış Anneleri’nin eylemlerini darp ve sert müdahale yapıldığını ifade den Ertan, gözaltıların devam ettiğini belirti.

‘ÇİFTLİK DEĞİL’ 

HDP’nin bu ülkede 6 milyondan fazla oy veren insanın ve 20 milyondan fazla insanın tercihi olduğunu vurgulayan Ertan, “HDP binaları, HDP’nin civarı öyle babanızın çiftliği gibi her defasında gelip basacağınız ve bizi kriminalize edeceğiniz yerler değildir. Dünden beri partimizin binasının etrafı kuşatılmış haldedir. Bütün binalarımıza yönelik de bu davranış devam etmektedir. Bu davranışı reddediyoruz ve kabul etmiyoruz” diye tepki gösterdi.

Yerel seçimlere hazırlandıkları bugünlerde etraflarının çevrildiğini ve adeta kendilerini yalnızlaştırmaya, kriminalize etmeye çalışan emniyet mensuplarını kınadıklarını da belirten Ertan, bu davranışa son vermeleri gerektiğini söyledi.

‘GÖZALTINDA AÇLIK GREVİ DEVAM EDİYOR’

Açlık grevinde olan 14 kadının eylemlerine gözaltında da devam ettiklerine dikkat çeken Ertan, “Arkadaşlarımızın direnişi devam diyor. Açlık grevindeki arkadaşlarımıza su dışında herhangi bir  takviye gıda verilmemektedir. Hayati derecede önemli olan tuz, şeker ve limon ihtiyaçları keyfi olarak engellenmektedir. Sağlık problemi yaşaması durumunda Emniyet mensupları bundan mesuldürler. Leyla Güven’in talebi bütün halklarımızın talepleridir. Biz kadınların talebidir. Partimizin de talebidir. Tecrit bir an önce kalkmalıdır diyoruz” diye belirtti.

YEREL BASIN ÇARPITTI 

Van’da yer alan yerel basına da eleştirilerde bulunan Ertan, şunları dile getirdi: “Operasyondan sonra kendini gazeteci zanneden ‘sözde gazeteciler’ aslında paçavra diye nitelendireceğimiz gazeteciler ne yazık ki partimize yönelik  ‘Van’da terör operasyonu’ isimli başlık atmışlardır. Bununla ilgili yasal bütün haklarımızı kullanacağız ve davasını açarak, takipçisi olacağız. Hiç kimsenin partimizi, manipüle etme, terörize, illegalize etme hakkı yoktur ve kimsenin haddi de değildir. Bu anlamda bizim takibimiz devam edecek.”

‘HİÇ KİMSE BU TALEPLERİNİN ÖNÜNDE DURAMAYACAK’

Ertan, sözlerini şöyle tamamladı: “Leyla Güven ve tecritle ilgili taleplerimiz, etkinliklerimiz devam edecektir. Burada bütün onurlu Van halkına tekrar çağrıda bulunmak istiyorum; seçim irademizi kırmaya yönelik bütün davranışlar bilsinler ki en büyük korkudan kaynaklanmaktadır. Bu bir korkunun ifadesidir. Ablukalar, gözaltılar, tutuklamalar bir büyük korkunun ifadesidir. Bütün halkımızı partisinin etrafında kenetlenmeye davet ediyorum. Başvurularımız devam ediyor. Hiç kimse bu halkın taleplerinin önünde duramayacak ve mutlaka başaracağız.”

Açıklamanın ardından “Baskılar bizi yıldıramaz”, Jin Jîyan Azadî” , “Direne direne kazanacağız” sloganları yanı sıra zılgıtlar çekildi.

Editör: TE Bilisim