VanHaber - Necdet Takva Van’in ekonomik büyüklüğünün 21,5 milyar dolar olduğunu bu miktarın; yüzde 61.4’ünün hizmet, yüzde 16’sının imalat ve sanayiye, yüzde 23’ünün ise tarım ve hayvancılık sektörlerine ait olduğuna dikkat çekti, şunları kaydetti: “Bu rakamları kur üzerinden değerlendirdiğimizde 2020 Mart ayından 2021 yılının başına kadar 10 aylık süreçte 1 milyar dolar üzeri bir ekonomik kaybın olduğunu söylemek mümkün. Bunun bir de çarpan etkisi var. 1 milyar doların sağlayacağı ticari potansiyel, katma değeri varsaydığımızda kentin 1,5 milyar dolar kaybının olduğunu düşünüyorum. Van ekonomisi ve halkı refah düzeyine baktığımızda zenginlik düzeyini ele aldığımızda oldukça büyük bir rakamdır. Van şehri bu ekonomik performansa sahip değildir.”

“ESNAF İKİ KEZ KREDİ KULLANDI”

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı İsa Berge, “Esnafımız kredilere bağımlı yaşadı” dedi. Berge, esnafın tamamının iki kez kredi kullandığını anlatırken vergi, SGK ve Bağkur borçlarının ertelense de ödeme zamanının geleceğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Peki esnaf nasıl geçiniyor? Derseniz; hükümetimiz sağ olsun esnaf sanatkarımıza bir şekil paket ve tedbirler açıkladı. Cumhurbaşkanımız iki kereye mahsus 50 bin lira kredi olanağı sundu fakat maalesef yeterli değil. Önümüzdeki süreci rahat atlatabilmek için yaklaşık bir yıldır kapalı olan Van esnafına faizsiz krediye veya hibe verilmesi gerekir. 20 veya 50 bin lira hibe verilmesi durumunda esnaf, geçmişe dair borçlarını kapatıp yeni bir çalışma anlayışıyla kendisini yenileyebilir”. 

UMUT KAPILARIN AÇILMASINDA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Van ve bölge ekonomisinin pandemiden zarar görmesi nedeniyle Türkiye ile İran sınırındaki üç sınır kapısının 17 Mayıs'tan sonra açılması talimatı vermesi ise iş dünyasında sevinçle karşılandı. Van Kapıköy’ün yanı sıra İran’a açılan Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesindeki Gürbulak ve Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki Esendere sınır kapılarından acil durumlar dışında geçiş yapılamıyor.

ANKA

Editör: TE Bilisim