Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) tarafından verilen ‘2021 Yılın Başarılı Gazetecileri’ ödüllerinde, Afgan göçüne ilişkin haberleriyle Rafet Genç Haber Ödülü‘nü kazanan gazeteci Ruşen Takva, düzenlenen törende ödülünü aldı. 

Bu ödülü alarak en güzel cevabı vermiş olduk
Van başta olmak üzere Doğu Anadolu’dan haberler üreten gazeteci Ruşen Takva, Afgan göçüne ilişkin haberleriyle Rafet Genç Haber Ödülü‘ne layık görüldü. Takva’ya ödülünü, Hdp Genel Merkezi adına Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu takdim etti. 
Ödülünü alan Takva‘nın sahnedeki konuşması şöyle; “Az önce orada otururken fark ettim, onlarca canlı yayına bağlandım ancak böyle bir heyecan yaşamamıştım. Bir kere bu heyecanı yaşamak çok önemliydi, bunun için çok teşekkür ederim.

Haberin öncesi ve sonrasını da çok kısa anlatmak istiyorum ki Türkiye’deki gazeteciliğin aslında nasıl bir baskı altında olduğuna dair örnek teşkil etsin.

Haber ilk yayımlandığı zaman İçişleri Bakanlığı şaşmaz bir şekilde haberi yalanlamayı tercih etmişti. Bununla birlikte yerelde de aynı onun gibi düşünen ve kendinden var ettiği gazeteciler de beni hedef göstererek haberi yalanlamıştı. Böylece gözümüzün önünde insanların nasıl da yavaş yavaş birer tetikçiye dönüştüğüne tanıklık ettik. Fakat eldeki görüntüleri yayımladıktan sonra Bakanlık önce sessizleşti daha sonra haberi doğruladı. Yaklaşıl bir ay sonra da Cumhurbaşkanlığı, Türkiye’nin böyle bir ‘tehlikeyle’ karşı karşıya kaldığını söyledi. Böylece ben doğrulanmıştım ama bizi hedef gösterenler, hala aynı fikirdeydi. 

Peki bugün onlara ne oldu? Hala gazetecilik oyunu oynamaya devam ediyorlar. Ama biz bu ödülü alarak en güzel cevabı da vermiş olduk.

Akabinde bize soruşturmalar, mahkemeler açıldı. Daha sonda kısa bir süre içerisinde beraat ettik.  Buradan tekrar söylemek isterim ki; Adli ve sosyal tüm baskıya rağmen gazetecilikte ısrar etmeye, karanlık dehlizlerde boğulmak istenen kamuoyunu aydınlatmaya ve sorumluluğumuzu yerine getirmeye devam edeceğiz.

Editör: TE Bilisim