Türkiye’nin Rojava ve Suriye’ye operasyon yapacağı yönünde açıklamalarının artırdığı bir dönemde Rusya; Suriye ve Rojava Özerk Yönetimi ile uzlaşma için 4 öneride bulundu.

Rusya’nın Rojava-Şam anlaşması için öne sürdüğü şartlarRudaw’da yer alan habere göre Ruslar, Rojava Özerk Yönetimi’nin kontrolünde bulunan bölgelere Suriye bayrağının çekilmesini teklif etti.

Rojava’daki petrol gelirleri konusunda da bir teklifte bulunulduğu ve bu teklife göre petrol gelirlerinin yüzde 75’inin Şam rejimine, yüzde 25’inin ise Rojava Özerk Yönetimi’nde kalması istendi.

Öneriler, Rojava’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın varlığını tanımasını ve Şam’ın merkezi olmayan bir sistem ve yerel bir özerklik benimsemesini şart koşuyor.

kaynaklarının bildirdiğine göre, , Rojava Özerk Yönetimi de Kürt halkının haklarının tanınmasını, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) güvenliğinin korunmasını talep ederken Ruslar bu talepleri müzakere masasında konuşulmasını istedi.

Öte yandan yine kaynaklar ABD’nin de Rusya’nın Rojava Özerk Yönetimi ile Şam arasında bir anlaşma için sunduğu teklif ve koşullara karşı olmadığını bildirdi.

Aldar Halil: Başka bir form üzerinde çalışıyoruz

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Aldar Halil de birkaç gün önce rejimle bir çözüm bulunması gerektiğini vurgulamış ve Suriye hükümetiyle doğrudan diyaloga hazır olduklarını açıklamış, “Başka bir formül düşünüyoruz” demişti.

Rusya: Suriye’de durumun daha da kötüleşmesini istemeyizRusya’nın Irak Büyükelçisi Elbrus Kuatrashev da Rudaw’a iki tarafın Suriye’deki durumun daha da kötüleşmesini istemediğini, ancak aralarında pek çok çelişkili konu olduğunu söylemişti. /Rudaw

Editör: TE Bilisim