Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasında Sedat Peker’in iadesine yönelik yapıldığı iddia edilen pazarlıkla ilgili son gelişme kulislere düştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün gece kritik bir görüşme gerçekleştirdiği ifade edildi.

Yeniçağ’dan Fatih Ergin’in haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 19 Ağustos’ta Ankara’da Birleşik Arap Emirlikleri Ulusal Güvenlik Danışmanı Sheikh Tahnoun bin Zayed al-Nahyan’ın ile görüşmesinde ana gündemin Sedat Peker’in iadesi olduğu iddia edilmişti.i

Erdoğan ile Nahyan’ın görüşmesi sonrası Türkiye – BAE hattında dikkat çeken gelişmeler yaşanmaya başlamış ve Nahyan’ın sahibi olduğu şirketin CEO’su Syed Basar Shueb, Türkiye’de sağlık, sanayi ve gıda işleme gibi sektörlerde yatırım fırsatlarını değerlendirdiklerini söylemişti.

ERDOĞAN DÜN GECE KİMİNLE TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPTI?

İktidarın Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed ile Sedat Peker’in iadesi için perde arkasında temaslara başladığı belirtilirken, BAE’nin de Türkiye ilişkileri yumuşatmaya sıcak baktığı ifade ediliyor.

Saray kulislerinden edinilen bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün gece BAE veliaht Prensi Zayed ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği iddia edildi. Kulislerden aktarılana göre, görüşmede ekonomik iş birliğine yönelik konuların yanında Sedat Peker’in iadesinin de gündeme geldiği belirtildi.

BAE’nin ekonomik iş birliği üzerinden Türkiye ile ilişkileri yumuşatmaya sıcak baktığı belirtilirken, Sedat Peker’in iadesi hakkında yaklaşımlarının ise henüz netlik kazanmadığı aktarıldı.

TÜRKİYE’NİN KARŞISINDAKİ CEPHEDELER

BAE, Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye karşı Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin yanında yer alması ile biliniyor. BAE, Girit’e Yunan ordusuyla ortak eğitim için 4 F-16 savaş uçağı göndermiş ve bu karar, Türkiye’nin Karadeniz’de doğalgaz rezervi bulduğunu açıklamasından hemen sonra gerçekleşmişti.

YENİ ŞAFAK “ŞEREFSİZ BUNLAR” DEMİŞTİ

Erdoğan’ın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun Bin Zayed el Nahyan ile görüşmesinin ardından konuyla ilgili yaptığı açıklamada ise bir detay dikkat çekmişti.
Erdoğan, o görüşmenin ardından “BAE’den gerçekleşen bu ziyaret, iki ülke arasındaki buzların eridiği anlamına mı geliyor?” sorusu üzerine şunları kaydetmişti:

“Devletler arasında bu tür gidiş gelişler, iniş çıkışlar olabilir ve olmuştur da. Burada da benzer bazı durumlar oldu. Şu an itibarıyla yaklaşık birkaç aydır bizim istihbarat örgütümüz başta olmak üzere Abu Dabi yönetimiyle bazı görüşmeler yaparak bu görüşmelerle belli bir yere gelmiş bulunuyoruz. Bundan sonraki süreçte de (Abu Dabi Veliaht Prensi) Muhammed Bin Zayed ile de bazı görüşmeleri yapma durumlarımız olacaktır, inşallah olacaktır diye düşünüyorum bugünkü görüşmeden sonra.”

Erdoğan’ın bu şekilde Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed ile görüşmeyi istediğini ifade etmesi iktidara yakın Yeni Şafak Gazetesi’nin 23 Ekim 2020 tarihli manşetini akıllara getirmişti.

Yeni Şafak Gazetesi, bir İsrail Gazetesi’nde yer alan röportaj ile ilgili, BAE Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed ve onun sosyal medya trolü olduğu belirtilen gazeteci Hamad Al Mazrouei için, “Şerefsiz bunlar” manşetiyle çıkmıştı.

PEKER NE DEMİŞTİ?

Türkiye’deki siyaset, mafya ve bürokrasi üçgeninde yaşanan karanlık ilişkileri Youtube hesabında yayınladığı videolarla dikkat çeken Sedat Peker, kendisine ‘hain’ diyen isimlere Twitter’dan meydan okumuştu.

Peker, son yaptığı paylaşımlarda, ’15 Temmuz’u birleşik Arap Emirlikleri finanse etti, Sedat Peker de o sebepten BAE’ye kaçtı’ iddialarına ilişkin kendisinden özür dilenmesini istedi.

Peker, yaptığı paylaşımda ‘Birleşik Arap Emirlikleri’nde oturumum var, hakkımda çıkarılmış herhangi bir kırmızı bülten kararı yok, uluslararası hukuka göre beni bulunduğum ülkeden hiçbir ülke alamaz. “15 Temmuz’u Birleşik Arap Emirlikleri finanse etti insanlarımız onların yüzünden şehit oldu Sedat Peker de Birleşik Arap Emirlikleri’ne gittiği için haindir.” diyen gazeteciler ve siyasetçiler, bu sözlerinizden dolayı benden özür dilemezseniz sizin kahpe, namussuz, şerefsiz olduğunuzu tüm dünyaya haykırmaktan geri durmayacağım.” ifadelerini kullandı.

Peker, ayrıca kendisinin bulunduğu ülkeden bir operasyonla alınmasından çekinmeyip korkmadığını, cezaevine düşmemek gibi bir çaba içinde olmadığını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim