VanHaber - Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Van Milletvekili Sezai Temelli, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Cuma günü açıklayacağını söylediği "müjde" söylemini değerlendirdi. Ülkenin hem ekonomik olarak hem de siyasi olarak büyük bir acz içinde olduğunu vurgulayan Temelli, “İki yıldır ekonomide yaptıkları şeyler, mevcut durumu daha da içinden çıkılmaz bir hale sürükledi. Dolayısıyla ekonomiyi düze çıkartacak hiçbir müjdeleri yok. Dünyada yok. Bugüne kadar da böyle bir durum henüz keşfedilmedi” dedi. 

‘BU İKTİDARLA YOL ALMAK MÜMKÜN DEĞİL’

19 Ağustos tarihinin ikinci kayyum uygulamalarının ikinci yıl dönümü olduğunu hatırlatan Temelli, “Kayyumcu, savaşçı, şiddetle beslenen zihniyet; siyasetten de aslında tükenmiştir. Dolayısıyla ülke hem ekonomisiyle hem siyasetiyle krizde ve çöküşte” diye belirtti. Temelli ayrıca mevcut iktidarla yol almanın artık mümkün olmadığının herkes tarafından açık şekilde bilindiğini de dile getirdi.

  ‘ÇIKIP HALKI KANDIRACAK’

“Peki tüm bunlar olurken, içinden bulunduğumuz durumdan neden çıkış bulamıyoruz?” diye soran Temelli, nedenini ise siyasi ve toplumsal muhalefettin zayıflığından kaynaklandığını ifade etti.  Temelli, şöyle devam etti: “Neden bu ‘müjde’ etrafında bu kadar geniş bir yorum yapma ihtiyacı duyuyorum. Çünkü eğer toplumda ciddi bir toplumsal ve siyasal muhalefet yükselmiyorsa, bu denli bir ekonomik krize, siyasi krize, şiddete, zulme, baskıya rağmen hala bir hareketlik yoksa, hala itirazlar sokağa yansımıyorsa ve insanlar içinde yaşadıkları bu sıkıntılı hale karşı seslerini yükseltmiyorsa, bu iktidar şımarık çocuklar gibi aczini bu tür algı yöntemleri ve savaş teknikleriyle oyalamaya devam edecek. Ayasofya da bir müjdeydi. Bu anlamda Ayasofya’yı Cuma günü ibadete açmak, ondan sonra Cuma namazından sonra adeta halkla dalga geçer gibi açıklamalar yapmak da aslında içinde bulunulan acizin bir başka fotoğrafı. Yarın da çıkılacak, halkı kandıracak ve bu anlamda bir iki laf edecektir.”

'ALGI YÖNETİMİNDEN İLERİ GİTMEZ'

Temelli, Cuma günü yapılacak açıklamanın içeriğinden her ne olursa olsun, açıklamanın algı yönetiminden ileriye gidemeyeceğini kaydetti. “Kimine göre doğalgaz buldu, kimine göre petrol buldu, kimine göre Swap antlaşması yaptı, kimine göre Akdeniz’de Suriye’ de ya da Libya’da yeni işgal planları hazırladı” diyen Temelli, “Hangi açıklamalar gelirse gelsin, aslında ülke o denli aciz içine sürüklenmiş ki, gayri ciddi bir siyaset, gayri ciddi bir iktidar ve toplumun bu ataleti üzerinde giderek yükselen bir algı yönetimi... Bu algı yönetiminin yeni versiyonunun adı da müjdedir” diye belirtti.

‘TECRİDE KARŞI MÜCADELEYLE BAŞLAMAK GEREK’  

“Barış müjdesi de ülke krizini çözmez mi?" sorumuza da yanıt veren Temelli, “Barış müjde ile olmaz. Barış mücadele ile olur. Barış mücadelesi olmadan; kimse barıştan bahsetmesin. Barışın İmralı’dan geçtiğini de herkes biliyor. Dolayısıyla barışa dair bir şey yapılacaksa tecride karşı mücadele ile işe başlamak gerekiyor. Yoksa iktidarın düştüğü ham hayallere muhalefet de düşer” diye konuştu.  Mezopotamya Ajansı

 

Editör: TE Bilisim