HDP tarafından Van’da düzenlenen “demokrasiye çağrı’ buluşmasında konuşan HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, bütün kesimleri demokrasi ittifakında buluşmaya çağırdı.

HDP, eylül ayı içinde açıklanan çözüm deklarasyonu için illerde STK temsilcileriyle bir araya gelmeye devam ediyor. Demokrasiye çağrı buluşmaları kapsamında Van’da düzenlenen toplantıya HDP Van Milletvekili Sezai Temelli, Tayip Temel, Murat Sarısaç, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede ve STK temsilcileri katıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van’da Sivil Toplum Örgütleri, Dernek, Oda, iş insanları ve sivil oluşumların katılımıyla “Demokrasiye Çağrı Deklarasyonu” buluşması gerçekleştirdi. Toplantıya HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, HDP milletvekilleri ile çok sayıda kişi katıldı. Kentteki bir otelde düzenlenen buluşmada HDP’nin 27 Ekim tarihinde açıkladığı 11 maddelik deklarasyon ve yapılması gerekenler anlatılırken, katılımcılardan da öneriler alındı.

Buluşmanın açılışında konuşan HDP İl Eşbaşkanı Fikret Doğan, HDP’nin siyasi tarihine başladığı günden beri siyasi çizgisinden şaşmayarak, tüm renkleriyle siyaset yürüttüğünü söyledi.

Sezai Temelli, “Bütün kesimleri demokrasi ittifakında buluşmaya çağırıyoruz. Demokraside ittifak, barış en büyük özlemimizdir” dedi.

Toplantıda konuşan Temelli, muhalefete eleştirilerde bulunarak, “Şu anda bizleri sorunla karşı karşıya bırakan iktidardır, mevcut zihniyettir. Bunun karşısında mücadele eden birçok çevre var ama sorun çözüm ve çözüm alternatifine gelince, çizilmiş çerçeveyi aşamayan, aslında devletin güvenliğini halkın güvenliğinin önüne koyan, devletin sürdürülebilmesi için mevcut alışkanlıklara sahip bir anlayış muhalefet cephesinde varlığını sürdürüyor” dedi. 

‘EŞİT YURTTAŞLIK TEMELİNDE YENİ BİR ANAYASA VAR ETMELİYİZ’

Temelli birlikte yaşamak için birlikte var edilecek bir sözleşmeye, anayasaya ihtiyaç olduğunu belirterek, “Kurulmuş olanı dayatan değil, yeni bir kuruluşu hedefliyoruz. Tüm mücadele alanlarında bunu davet ediyoruz. Birlikte yapalım diyoruz. Herhangi bir meseleyi ‘tek başıma çözerim’ diyorsan, çözülmez” dedi. İşe Kürt sorununu çözerek başlayacaklarını ifade eden Temelli, “Şimdi artık herkes konuşuyor: Nereden başlayacağız? Kürt sorununu çözerek başlayacağız. Buna itirazı olan yok ama nasıl çözeceğini bilen de yok. Hâlâ kurulmuş aklın yetkisiyle yaklaşan bir anlayış var. Eşit yurttaşlık temelinde yeni bir sözleşmeyi var etmenin zamanı gelmiştir” diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim