Plastik enjeksiyon makinelerinde iki farklı yolluk tipi bulunmaktadır. Birbirinden farklı çıktıların alındığı yolluk tiplerinin özellikleri şu şekildedir.

Sıcak Yolluklu Kalıplar

İdeal bir enjeksiyon işleminde kalıp haline gelen parçanın mümkün olduğunca sorunsuz bir şekilde çıkması istenmektedir. Bu sayede malzemeden tasarruf sağlanmış olacaktır. Sıcak yolluk sistemli kalıplarda, yolluk etrafında elektrikli ısıtıcılar bulunmaktadır. Isıtıcılar yolluk sisteminin istenilen sıcaklıkta sabit kalmasını sağlamaktadır.

Bu tip kalıplar karmaşık bir yapıya sahiptir ve bu sebepten dolayı çok daha fazla pahalıdır. İşlemin yapılması ciddi derecede tecrübe gerektirmektedir. Kontel Sitesi ürünlerinden parça çıktıktan sonra ürün üzerinde gerçekleştirilmesi gereken temizlik işlerinden işçilik açısından tasarruf sağlanmaktadır.

Soğuk Yolluklu Kalıplar

Soğuk yolluklar, genelde sıcak yolluk kullanılan parçalara istinaden daha küçük boyuttaki parçalar için kullanılmakta ve iki ya da daha çok gözlü kalıplarda kullanılır. Üründe kullanılacak malzeme haricinde yolluk için de malzeme gereklidir. Yolluk yüzeyine bırakılan polimer donarak ince bir katman haline gelir. Bu kabuk sayesinde eriyik halde bulunan plastiğin akışı sağlanmaktadır. Plastik çok çabuk soğumaktadır. Bu neden ile akış mesafesi uzun olan parçalarda bu sistem tercih edilmemektedir.

Soğuk yolluk sistemlerinde sıcaklık ve basınç kaybı oluşmaktadır. Sıcak yolluk sisteminde ise sıcaklık ve basınç kaybı parça doldurulmaya başlandığından oluşmaya başlar. Kontel Sitesi sıcak yolluklu kalıp kontrol sistemleri, sıcak yolluklu kalıp kontrol modülleri, sıcaklık kontrol cihazları ve daha birçok ürün ile hizmet vermektedir.

Kaynak: https://kontel.org/urun-kategori/sicak-yolluk-kalip-kontrol-modulleri/

Editör: TE Bilisim