VanHaber -  Sokaklara dökülen Şırnaklılar olayın meydana geldiği sitenin önünde toplanarak sloganlar eşiğinde durumu protesto etti. Şırnak 1. Jandarma Komando Tugayı’nda görevli olan uzman çavuş A.A, kent merkezindeki bir sitede yaşayan 13 yaşındaki kız çocuğuna cinsel saldırıda bulundu.

A.A, çocuğun çığlıklarını duyan çevredeki kişiler tarafından arabasında yakalanarak vatandaşlar tarafından tartaklanmıştı. Cinsel saldırının gerçekleştiği Şırnak Merkez Şaran Sitesi’nin önünde toplanan halk daha sonra Ömer Kabak Meydanı’na doğru ‘Hak hukuk adalet’, “Çocuğa uzanan eller kırılsın” sloganları atarak yürüyüş yaptı.

Şırnak’ta bir uzman çavuşun 13 yaşındaki çocuğa cinsel saldırı girişiminde bulunduğu belirtildi. Gözaltında çelişkili ifadeler veren şahıs tutuklandıHDP Şırnak Milletvekilleri Nuran İmir ve Hüseyin Kaçmaz, dün gece Şırnak Saranlar sitesinde bir uzman çavuşun, 10 yaşındaki bir çocuğa cinsel saldırı girişiminde bulunduğunu paylaştı. Mezopotamya Ajansı’nın (MA)’nın aktardığı bilgiye göre; küçük çocuğun çığlığını duyan yurttaşlar saldırganı yakaladı. Yaşanan olay sonrasında çekilen kimi görüntüler ise sosyal medyada paylaşıldı. Saldırı girişimine MA’nın ulaştığı mağdur avukatı olayı doğrularken, konuyla ilgili adliyede savcı ile görüşme halinde oldukları bilgisini paylaştı. Cinsel saldırı olayı, öğlen saatlerinde kent merkezinde toplanan bir grup tarafından protesto edildi. Yaşanan durum özellikle sosyal medyada gündeme oturdu.

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, çevredeki yurttaşlarca olay sonrasına dair çekilen görüntüleri Twitter hesabından “Çocuklarımızın geleceğini tacizcilere bırakmayacağız Dün gece Şırnak Şaranlar sitesinde bir uzman çavuş 10 yaşındaki bir çocuğu taciz etmiştir Görgü tanıkları da yaşanan taciz olayını teyit etmiştir Yargı derhal gereğini yapmalıdır Olayın peşini asla bırakmayacağız” ifadeleriyle paylaştı.

HDP’nin Hüseyin Kaçmaz ise, olaya dair şu paylaşımda bulundu: “Dün gece Şırnak (…) 10 yaşındaki bir ÇOCUK uzman çavuşun tacizine maruz kalmıştır. Çocuk uyurken sessiz olunur,istismar edilirken değil. Peşini bırakmayacak, sessiz kalmayacağız”

Şırnak Baro Başkanı: Cezasız kalmamalı

Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda cinsel saldırıya maruz kalan çocuğun 13 yaşında olduğu bilgisi ile birlikte saldırıyı gerçekleştiren uzman çavuşun isminin baş harflerini paylaştı.

Elçi, yaptığı paylaşımda şahsın eyleminin cezasız kalmaması için Baro Yönetim Kurulu ve İnsan Hakları Merkezi üyelerinin olayın takipçisi olduklarını duyurdu.

Elçi, şu paylaşımda bulundu: Şırnak Baro Şırnak’ta 13 yaşındaki küçük kıza cinsel tacizde bulunan uzman çavuş A.A. İsimli şahsın eyleminin cezasız kalmaması için yönetim kurulu ve insan hakları merkezi üyesi meslektaşlarımız olayı takip etmektedirler.

İHD Eş Genel Başkanı: Takipçisiyiz

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, sosyal medya hesabından bilginin kendilerine de geldiğini ve takipçisi olacaklarını belirtti.

#susmaşırnak

Şırnak’ta bir uzman çavuş tarafından bir kız çocuğuna yönelik cinsel saldırı olayına ilişkin Twitter üzerinden başlatılan “#susmaşırnak” kampanyası kapsamında kısa bir süre içerisinde 34 bini aşkın paylaşım yapıldı.

Çocuk yaşadıklarını anlattı

A.A. isimli uzman çavuşuun cinsel saldırısına maruz kalan ve 13 yaşında olduğu öğrenilen çocuk, savcılık ifadesinde yaşadıklarını anlattı. Küçük çocuk, uzman çavuşun oturdukları binanın girişinde kendisine saldırdığını, attığı çığlıklar üzerine komşuları tarafından kurtarıldığını söyledi.

Mağdur çocuk ifadesinin devamında şunları anlattı: “Yanı komşumuz ve diğer komşularımız bu şahsa başta sen kimsin neden buralarda geziyorsun dedi. O da 5’inci katta bulunan arkadaşıma bakmaya geldim dedi. O katta oturan komşumuz o dairede kendisinin oturduğunu söyleyince ismini bilmediğim bu şahıs oradan uzaklaştı. Daha sonrasında biz Z. ile birlikte markete gittik, geldiğimizde bu şahıs yine bizim bahçenin içerisindeydi. Bu şahıs tekrar binaya girdi. Ve komşularımız asansörün önünde bu şahsa kim olduğunu ve kime geldiğini sordu. Bu şahıs 9. Katta oturan tanıdığına geldiğini söyledi. Salih amca binanın 9 katlı olmadığını söyledi. Bu sefer 8 katta tanıdığına geldiğini söyledi. Bunu üzerine Salih amca binanın 7 katlı olduğunu söyledi. Bu ismini bilmediğim şahıs 7 katta geldiğini söyleyince Salih amca kendinin olduğunu söyledi. Salih amca bu şahsa bir daha buraya gelmemesini söyledi ve şahıs arabasına binerek Kent Market’in oraya park etti. Binada oturan komşularımız kamera kayıtlarına bakıp bu adamın yanına gittiler. Daha sonrasında orada kavga çıktı. Kavganın neden çıktığını bilmiyorum. Daha sonra polisler geldi. Ben polislere durumu anlattım. Ve şikayetçi olmak üzere babamla birlikte görevli polislerle çocuk şube müdürlüğüne geldik. Ben ismini olay sebebiyle öğrendiğim A.A. isimli şahıstan ensemden tutup beni zorla kendisine çektiği için şikayetçiyim.”

Valilik aşırı alkol dedi

Konuya ilişkin açıklama yapan Şırnak Valiliği, uzman çavuş A.A.’nın görevinden uzaklaştırdığını duyurarak, “Aşırı derecede alkollü olduğu tespit edilmiştir” açıklaması yaptı. A.A.’nın gözaltında olduğu belirtilen açıklama şöyle:

“15.07.2020 günü saat 01.00 sıralarında 155 İhbar hattına gelen çağrıda İlimiz Merkez Yeni Mahallede, vatandaşları rahatsız edecek hal ve hareketlerde bulunan bir şahsın çevrede bulunan vatandaşlar tarafından darp edildiği ihbarı üzerine olay yerine Emniyet ekipleri intikal etmiş, olay mahallinde A.A isimli kamu görevlisinin aşırı derecede alkollü olduğu, çevreyi rahatsız edecek şekilde uygunsuz tavır ve hareketler sergilediği tespit edilmiş ve adı geçen şahıs gözaltına alınmıştır. Konu ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gerekli adli tahkikat başlatılmış, ayrıca hakkında idari tahkikat başlatılan bahse konu şahıs, adli ve idari soruşturmaların selameti açısından görevinden uzaklaştırılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Çelişkili ifadeler verdi

Bu arada Şırnak 1. Jandarma Komando Tugayı’nda görevli olduğu öğrenilen Uzman Çavuş A.A.’nın emniyetteki ifadesine ulaşıldı. “Çocuğun cinsel istismarı” ve “tehdit” suçlamaları ile ifadesi alınan A.A., cinsel saldırı girişiminde bulunduğu kız çocuğunu tanımadığını iddia ederek, çelişkili ifadeler verdi.

2017 yılından bu yana kentte görev yaptığını ve 13 Temmuz Pazartesi günü Namaz Dağı’ndaki operasyon sonrası istirahat ettiğini söyleyen A.A., yaklaşık 10 gün önce İnstagram üzerinden bir kadın ile tanıştığını ve konuşmaya başladığını kaydederek, tanıştığı kişinin ismini ise hatırlamadığını iddia etti. A.A., dün akşam saatlerinde konuştuğu kadın ve kız kardeşi ile Cizre çevre yolu üzerinde bulunan bir tesisin arka tarafından pikniğe gittiklerini söyledi. A.A.’nın, ismini bilmediği tanıştığı kadının kız kardeşinin ismini bilmesi ise dikkat çekti.

Gece saatlerinde kadar piknik alanında olduklarını dile getiren A.A., sonrasında kentteki bir oto parka geçtiklerini ve tanıştığı kadının kız kardeşinin yanlarından ayrıldığını söyledi.  A.A., bir süre sonra tanışmış olduğu kadın ile aralarında tartışma yaşandığını ve tartışmanın detaylarını ise hatırlamadığını iddia etti. Tartışma sonrası kadının evine gittiğini, kendisinin de peşinden gittiğini kaydeden A.A., şöyle devam etti:

“Ben birkaç dakika sonra araçtan inerek şahısla konuşmak için yaya olarak peşinden gittim. Bayan şahsın ikamet etiğini bildiğim binaya girdim. O an çok aşırı alköllü olduğumu hatırlıyorum, kaldığı daireyi bilmediğim için binaya girdikten sonra tek tek tüm katlara çıkarak koridorlarda var mı diye kontrol ettim. Zemin katta yaşça benden büyük olan bir adamla karşılaştığımda bana sen kimsin diye sorduğunu hatırlıyorum ben de o an erkek şahsa ben burada oturuyorum diyerek binadan ayrıldım ve binanın ana yol tarafında bulunan merdivenlerden çıktım. Oradan aracıma yöneldim. Aracı çalıştırarak bayan şahsın oturduğu binanın site otoparkına araçla beraber gittim. Bir süre araçtan inmedim.”

A.A.’nın binaya girdikten sonraki süreci anlatırken, cinsel saldırıda bulunduğu kız çocuğuna hiç değinmemesi ise dikkat çekti.

Darp edilmeyi mesleğine bağladı

Bir süre sonra otoparkta arabasının etrafının 8-10 kişi tarafından sarıldığını belirten A.A., “Camı açtım bana kim olduğumu sordular, ben de onlara sevgilimin burada olduğunu söyledim. Bana ne iş yaptığımı sordular. Ben de uzman çavuş olduğumu söyledim. Mesleğimi söylediğim gibi aracın kapısını açtılar kapıyı açar açmaz içerinden bir tanesi suratıma yumruk attı ben direksiyona doğru yüzümü tutarak eğildiğimde belimden silahı aldıklarını fark ettim. Beni araçtan indirerek darp etmeye başladılar. Beni darp ederlerken şahısların bağırarak ‘uzman çavuşlar ve polisler Şırnak’ta yaşayamazlar’ şeklinde söylemlerde bulunduklarını duydum. Kısa bir süre sonra beni darp eden kalabalıktaki insan sayısının arttığı hatırlıyorum. Kısa bir süre sonra bulunduğum yere polis ekipleri geldi ve beni kalabalığın elinden alarak polis otosuna götürdüler” iddialarında bulundu.

‘Hatırlamıyorum’ dedi

A.A., bina içerisinde gezerken 13-14 yaşlarında iki kız çocuğuyla karşılaşıp karşılaşmadığına dair sorulan soruyu ise, “O an çok fazla alkol almıştım sadece ifademde belirttiğim benden yaşça büyük olan erkek şahıs ile olan diyaloğumuzu hatırlıyorum. Biraz önce söylediğim gibi merdivenlerden inip çıkarken belki bahse konu yaşı küçük çocukları görmüş olabilirim ama hatırlamıyorum. Ancak görmüş olsam bile ben asla tanımadığım ve bilmediğim bir yerde ikamet eden yaşı küçük çocuklara fiziksel bir temasta bulamadım ve bulunmam da” şeklinde yanıtladı.

Tanık beyanlarını reddetti

A.A.’ya, aracın etrafına gelenlere silah çekerek, “Ben uzman çavuşum sıkıntı yok buradan uzaklaşın” şeklindeki tehdit ettiğine dair verilen tanık beyanları da soruldu. Söz konusu tanık beyanlarını inkar eden A.A., “Ben o esnada hiç kimseye kesinlikle silah çekmedim aksine şahıslar camı açmamla birlikte bana saldırarak silahımı aldılar. Kalabalık grup içerisindeki bir şahdın o arbede esnasında aracının kontağını kapatarak aldığını hatırlıyorum” iddiasında bulundu.

Yine tanık ve müşteki beyanlarında yer alan “şoför koltuğunda mastürbasyon yapıyordu” şeklindeki beyanları da yalanlayan A.A., kendisini darp ettiklerini ileri sürüp, belindeki silah ile aracının anahtarını aldığını belirttiği kişilerden davacı oldu.

Halk sokakta

Bu arada haberin duyulması üzerine dünden beri ayakta olan Şırnak halkı, tepkilerini bu gece de yükseltmeye devam ediyor.

Tutuklandı

Gözaltına alınan A. A. emniyet ifadesinin ardından Şırnak Adliyesi’ne getirildi. Savcılık ifadesi alınan A. A., “Cinsel istismar” ve “silahla tehdit” suçlaması yöneltilerek tutuklanma talebi ile Şırnak Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Burada A.A.’nın ifadesinin alınmasından sonra aynı gerekçe ile tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Konuya dair yarın KESK Şubeler Platformu öncülüğünde Cizre Sanat Sokağı’nda bir basın açıklaması yapılması bekleniyor.

Kaynak: MA

Editör: TE Bilisim