VanHaber - Özkiraz Halk TV ekranlarında bugün açıkladıkları son anketlerinde “Yarın seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz? sorusuna aldıkları yanıtları açıkladı. 

Son anket sonucunda ulaştıkları oranları açıklayan Özkiraz  “Oy oranları kötünün kötüsü, belki de Erdoğan’ın tarihinde gördüğü en kötü oy oranları… Son 10 yıl içerisinde Erdoğan’ın oy oranı ile ilgili ve AKP’nin oy oranı ile ilgili bulduğumuz en düşük sonuç. Hatta MHP için de bulduğumuz en düşük oylardan bir tanesi…” diye konuştu. 

Gelecekte erken seçim görmediğini söyleyen Özkiraz, ” Araştırmacı olarak söyleyeyim, bu oy oranları ile seçim olmaz. İktidarın isteği ile olmaz en azından. Fakat iktidardan kopuşlar olursa  ya da ittifaklardan kopuşlar olursa bilemem ama bu oy oranları ile kimse bile isteye seçime gitmez” diye konuştu. Özkiraz hem AKP kongresinin hem de Merkez Bankası krizinin çok ciddi bir kırılma meydana getirdiğini söyledi. Yeni partilere dikkat çeken Özkiraz, Gelecek Partisi ve DEVA  Partisi’nin bir diğer partiyi de yanlarına alarak yapacakları bir ittifakla kolaylıkla barajı geçebileceğini belirtti.

Özkiraz bugün açıkladıkları anketin 2460 kişi ile 26 ilde yüz yüze yapıldığını belirterek açıklamaları şöyle sürdürdü. Özkiraz’ın çarpıcı açıklamaları şöyle: 

“Erdoğan’ın tarihinde gördüğü en kötü sonuç…”

Özkiraz  “Oy oranları kötünün kötüsü, belki de Erdoğan’ın tarihinde gördüğü en kötü oy oranları… Son 10 yıl içerisinde Erdoğan’ın oy oranı ile ilgili ve AKP’nin oy oranı ile ilgili bulduğumuz en düşük sonuç. Hatta MHP için de bulduğumuz en düşük oylardan bir tanesi…” diye konuştu. 

“Hem kongre hem de Merkez Bankası krizi kırılma noktası oldu” 

Biz MHP’yi geçen seçimde de birçok araştırması firması yüzde 5’lerde yüzde 6’larda bulurken biz yüzde 13 bulmuştuk ki 13’e çok yakın bir oy almıştı. İlk defa bunun neredeyse yarısında görüyoruz. 
Hem kongre hem de Merkez Bankası krizinin çok ciddi bir kırılma meydana getirdiğini gördük anketimizde. 

“Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirseniz?” sorusuna verilen yanıtlara göre: 

AKP yüzde 29, CHP yüzde 23.4, İYİ Parti yüzde 12.0, HDP yüzde 8.5, MHP yüzde 6.5, Gelecek Partisi yüzde 2.7, Saadet Partisi yüzde 1.1, Demokrat Parti yüzde 0.9 ve diğer seçeneğindeki partiler yüzde 1.1, ve kararsızlar 12.8 oranında oy alıyor. 

Özkiraz oranları “Kararsızların dağıtılmamış hali ile AKP’nin yüzde 30’un altına indiğini görüyoruz. Son bir yıldır ilk kez yüzde 30’un altında görüyoruz” sözleri ile yorumladı. 

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra ise
AKP yüzde 33.2, CHP yüzde 26.8, İYİ Parti yüzde 13.8, HDP yüzde 9.7, MHP yüsde 6.9, Gelecek Partisi yüzde 3.1, DEVA Partisi yüzde 2.9, Saadet Partisi yüzde 1.3, Demokrat Parti yüzde 1.1 ve diğer partiler yüzde 1.2 oranında oy alıyor.

“HDP’liyim demekten çekiniyorlar”

Anlatmam gereken iki konu var. Birincisi hata payları ile ilgili. HDP genel olarak araştırmalarda hep olduğundan 1-2 puan eksik çıkıyor anketlerimizde. O yüzden hata payı HDP’nin aleyhine gelişiyor. Çünkü HDP’liyim demek zor biraz açıkçası seçmen açısından. HDP bu oranlardaysa muhtemelen barajı geçecektir.

“İttifak kurarlarsa rahatlıkla barajı geçerler”

İkincisi ise Gelecek Partisi’nden sonrasına dikkat ederseniz hata payına çok yakın olduğu için o oranlar Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Saadet Partisi, bunların oy oranlarında ufak değişiklikler olabilir.
İlk defa şunu da görüyoruz. Diğerleri diye tabir edilen partilerin toplamı neredeyse MHP’nin üzerinde ve barajda. Yani yüzde 9 seviyesine kadar çıkmış. Sadece Gelecek Partisi ve DEVA Partisi toplamı bile yüzde 6. Yani bu iki parti ittifak oluştursa Demokrat Parti gibi bir partiyi yanlarına alarak rahatlıkla barajı geçecektir. Bu önemli bir sonuç.
Zaten seçim kararı alındığında açıkcası ekonomi konusunda söylem üstünlüğü olacak partiler olacak. Geleneksel merkez sağa hitap eden partilerdir. 

“İYİ Parti yükseliyor”

Bir de İYİ Parti bizim anketlerimizde 2019’da yüzde 6.5’a kadar düşmüştü. O günden bu güne kadar yani güçlendirilmiş parlamenter sistem söylemi ve sokak siyaseti İYİ Partiyi de bir buçuk yılda iki katına çıkarmış gibi gözüküyor. İstikrarlı bir şekilde yükseliyor. Son 9 anketimizde ufak ufak da olsa oy oranını yükseltiyor. 

Editör: TE Bilisim